Blogiessee: Harmaa talous opiskelijoiden keskuudessa

11.12.16 Esseen kirjoittaja: Eelis Piipponen
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys, Yrityksen talous

”Laissa harmaan talouden selvitysyksiköstä (1207/2010) harmaalla taloudella tarkoitetaan organisaation sellaista toimintaa, josta aiheutuvia lakisääteisiä velvoitteita laiminlyödään verojen, lakisääteisten eläke-, tapaturma- tai työttömyysvakuutusmaksujen taikka tullin perimien maksujen suorittamisen välttämiseksi tai perusteettoman palautuksen saamiseksi. Harmaa talous on tässä laissa tarkoituksella määritelty koskemaan yritystoimintaan liittyvää harmaata taloutta, vaikka kansantajuisesti harmaa talous käsitetään laajempana ilmiönä sisältäen esimerkiksi myös luonnollisen henkilön toimet verojen välttämiseksi.

Kansantaloudessa harmaalla taloudella tarkoitetaan tuotannollista toimintaa, joka ei ole mukana kansantalouden tilinpidossa ja jää pois bruttokansantuotelaskelmista.” (vero.fi)

Valtion teettämän tutkimuksen mukaan vuonna 2008 Suomessa verotarkastuksiin perustuvalla laskentamenetelmällä Suomi olisi menettänyt harmaan talouden takia 4-6 miljardia euroja verotuloja.

Harmaasta taloudesta puhutaan vähän väliä medioissa ja muutenkin työmarkkinoilla. Vaikka sitä saattaa itsekin välillä nähdä, ei ole ymmärtänyt kuinka paljon sitä Suomessakin esiintyy. Vaikka tutkimus onkin vain arvio verotulojen menetyksestä, en usko sen hirveän paljon heittävän, ainakaan alaspäin. Vaikka välillä maksetaankin pimeää palkkaa esimerkiksi lyhytaikaisesta työstä, on yleensä tällöin tuntipalkka suurempi, jolloin työntekijällä jää enemmän rahaa käytettäväksi elämiseen, mikä taas menee esimerkiksi ruokakauppoihin, joka taas maksaa verot tuotteista. Varsinkin opiskelijoiden keskuudessa uskon pimeiden töiden kelpaavan, koska silloin se ei vaikuta valtion tukiin ja opiskelujen ohessa ei kuitenkaan pysty niin isoja summia tienaamaan pimeällä työnteolla.

En siis väitä että opiskelijoiden pitäisi tehdä pimeitä töitä ja varsinkin jos he käyvät kokoajan töissä niin kaikki pitää olla laillista, mutta jos käy kerran kaksi kuukaudessa tekemässä homman, mistä saa esimerkiksi 40€, mikä on joillekin opiskelijoista iso raha, jotta he selviävät seuraaviin tukiin asti, en lähtisi tilanteesta valittamaan. Vaikka pimeässä työssä on haittapuolina, ettei eläke kerry ja vakuutukset eivät ole voimassa kun et ole yrityksen listoilla, vahvasti uskon monen opiskelijan kelpuuttavan suoraan käteen tulevan rahan, eivätkä he lähde siitä valittamaan.

 

Julkaistu:

 

http://pieceoftotal.blogspot.fi/2016/12/harmaa-talous-opiskelijoiden-keskuudessa.html

 

Lähteet:

 

http://www.mustatulevaisuus.fi/#/huijaus

http://www.mustatulevaisuus.fi/fi/yleista

https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Harmaan_talouden_torjunta/Harmaan_talouden_esiintyminen_ja_yleisyy(14463)

https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Harmaan_talouden_torjunta/Harmaan_talouden_maaritelma(14464)

https://www.vero.fi/download/Harmaa_talous_2016/{27D3C722-C600-412D-AA1C-2483AC9B7EE8}/12685

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Blogiessee: Harmaa talous opiskelijoiden keskuudessa”

 1. Essi Vaara sanoo:

  Mun mielestä on hyvä juttu, että kaikesta työstä täytyy maksaa vero, mutta mun mielestä on väärin että opintotuki on verotettavaa tuloa. Mitä oot mieltä, lopettaisko se opiskelijoiden keskuudessa harmaata taloutta jos opintotukea ei enään verotettaisi, jolloin myös opiskelijan veroprosentti voisi olla pienempi?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!