Tampere
27 Mar, Wednesday
1° C

Proakatemian esseepankki

Halvaannuttava nykyjärjestelmämme



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Akatemia aikana jokaisen meistä olisi hyvä pysähtyä ja miettiä mihin on menossa ja onko oma tavoite oikeasti se mitä elämässä haluaa. Mikä on myös tuo hinta mitä on valmis tavoitteeseen pääsemisestä maksamaan ja riittääkö se, että itsellä on asiat kunnossa? Monella ihmisellä jonka tiedän, tuntuu maine sekä mammona olevan se mikä ajaa itseä eteenpäin. Mikäli raha on ainut asia joka ajaa elämässä eteenpäin, olisi ehkä hyvä kysyä itseltä viisi kertaa ”miksi”, koska välillä jokaisen meistä olisi hyvä miettiä mitä täällä oikeasti tapahtuu. Tämän tekstin päädyin kirjoittamaan Zeitgeist elokuvien ja suomalaisen Ajan henki -elokuvan innoittamana, joissa käsitellään nykyistä rahajärjestelmäämme varsin kriittisesti.

 

Missä menemme

 

Elämme maailmassa, jolloin 1 % väestöstä omistaa yli 40% maailman kaikesta vauraudesta. Elämme myös aikakautta, jolloin terrorismin vastaiseen sotaan käytetään satoja ja satoja miljardeja dollareita rahaa vuodessa, kun taas sepelvaltimotauti, johon ihmisiä tutkitusti menehtyy 6 000 kertaisesti enemmän, saa avustusta vain miljoonia dollareita. Maailmassa on myös enemmän velkaa kuin on olemassa itse rahaa. Näiden lisäksi, joka päivä kuolee noin 34 000 lasta nälkään ja parannettavissa oleviin tauteihin. Miltä sinun mielestä tämä kaikki kuulostaa? Kaiken kaikkiaan elämme aikakautta, jolloin lähes jokainen meistä ajattelee vain omaa etua ja pyramidin huipulla olevat ihmiset nauttivat siellä olostaan. Dubaissa elävällä öljysheikillä tai Amerikassa asuvalla ison yrityksen johtajalla on rahaa enemmän kuin osaamme edes ymmärtää. Samaan aikaan on maita, jotka ovat velallisia niin pahasti, että lapsille ei voida tarjota koulua ja varsinkin alle 10-vuotiaiden lasten kuolemat ovat lääkepuutteellisuuden vuoksi huipussaan. Kuitenkin ne, jotka ovat näissä maissa edes jokseenkin terveitä, kasaavat +12h työpäivinä, alle euron päiväpalkalla, Niken lenkkareita huonoissa olosuhteissa. Me taas ostamme ne täällä vain sen vuoksi, kun teki mieli saada taas jotain uutta. Voidaan sanoa, että orjuutta on maailmassa edelleen. Se on vain muuttanut muotoaan siitä, miten se näkyi kauan sitten. Surullisinta tässä kaikessa on, että jokainen meistä tietää mitä maailmassamme on käynnissä, mutta me haluamme vain ummistaa silmiämme ja kääntää katseen erisuuntaan. Kunhan vain on oma elämä kunnossa.

 

Miksi asiat ovat sitten niin huonosti? Tähän kysymykseen vastausta etsiäksemme meidän on tarkasteltava nykyistä rahajärjestelmää. Velkaan perustuva järjestelmämme on yhteiskunnallisesti halvaannuttava. Rahasta on tullut kehityksemme hidaste, eikä enää sitä ajava voima.  Nopeina esimerkkeinä voidaan ajatella, että onko muun muassa lääkefirmat oikeasti tuoneet markkinoille kaiken osaamisensa, koska esimerkiksi syöpähoidot tuottavat satoja ja satoja miljardeja euroja rahaa vuosittain. Tai ajatellaan vaikka puhelimia, jotka ovat nykypäivänä pakollinen kapistus jokaisella meistä. Puhelimia voisi nykypäivän teknologiaosaamisen saattelemana olla paljon parempia ja toimivampia, mutta sopivasti jokainen laitevalmistaja tuo sen lippulaivamallin valikoimiinsa aina tasaisin väliajoin ja puhelinta vaihdetaankin keskiarvollisesti aina parin vuoden välein. Voiko siis olla, että joitain asioita ei ole tarkoitettu ratkaistavaksi, vaan ylläpidettäväksi juuri sellaisenaan, kuin ne nyt ovat? Nykypäivänä isoja yrityksiä ei kiinnosta yksilöiden tarpeet, vaan se kuinka paljon rahaa voidaan tuottaa. Lyhyesti sanottuna, se mikä tällä hetkellä määrää tahdin miten kehitymme, on rahajärjestelmä eikä oikea osaamisemme.

 

Resurssipohjainen talous

 

Ratkaisuna tähän kaikkeen voisi olla nykyisestä rahajärjestelmästämme luopuminen ja resurssipohjaiseen talouteen siirtyminen. Resurssipohjaisen talouden perustana olisivat maan resurssit eikä raha. Tässä toimintamallissa hyödynnettäisiin käytettävissä olevia resursseja tarjoten menetelmä, jolla luonnonvarat saataisiin jaettua oikeudenmukaisemmalla, inhimillisemmällä ja tehokkaammalla tavalla. Resurssipohjaisessa taloudessa palvelut olisivat kaikkien saatavana ilman rahaa, velkaa tai orjuuden muotoa. Maapallolla lähtökohtaisesti riittäisi kuitenkin resursseja kaikille. Tietenkään nykypäivänä, ei muutos ole mitenkään mahdollinen. Olemme liian kiinni vanhentuneessa järjestelmässämme, eikä valtaa pitävät suostuisi luopumaan vallastaan. Meidän olisi kuitenkin hyvä tiedostaa, että joka ikinen sairas lapsi voitaisiin kuitenkin lääkitä, vanhukset pystyttäisiin hoitamaan sekä sodat voitaisiin jopa ehkäistä. Raha on kuitenkin loppujen lopuksi keksimämme väline vaihtokauppojen tueksi.

 

Aikoinaan kun oravannahka vaihtoi omistajaa hevosen myymisen yhteydessä, on raha tänä päivänä väline, minkä takia ihmisiä ryöstetään kaduilla ja miksi kaikilla ei ole varaa hoitoon sairauden yllättäessä. Kuinka moni ihmisistä oikeasti kävisi töissä josta ei nauti, jos ei olisi pakko maksaa laskut tai saada pidettyä katto pään päällä, veikkaanpa ettei kovinkaan moni. Resurssien riittäessä kaikille, voisi jokainen tehdä jotain tärkeää, tai jotain missä olisi hyvä. Moni ajattelee tästä, että eihän kukaan tekisi silloin mitään, mutta itse olen vahvasti eri mieltä. Lorviminen on yhteiskunnalta opittua. Käytännössä kaikki viat ja ongelmat mitä meillä on, ovat opittuja ongelmia. Ei meistä kukaan ole syntynyt maailmaan varkaaksi tai vaikka selkään puukottajaksi. Kaikki ovat matkalla opittuja asioita, jotka nykyinen yhteiskunta helposti meille tarjoaa, jos asiat eivät mene juuri sinun kohdallasi nappiin tai et synny täällä ”oikeaan” paikkaan.

 

Yhteenveto

 

Jokaisen meistä tulisi tiedostaa missä kohtaa nykymaailmassa olemme menossa. Media ei anna meille aina sitä oikeaa kuvaa maailman tapahtumista. Tämän voi jo itsestään päätellä siitä, että Cheekin uusi auto on ennemmin iltapäivälehtien etusivulla, kuin se, että jossain päin maailmaa, pois luettuna tietenkin jenkit, on jotain ikävää oikeasti sattunut. Akatemialta käsin emme pysty maailmaa muuttamaan, mutta voimme toimia oikein muita ihmisiä kohtaan niillä puitteilla mitä meillä on ja voimme näyttää esimerkkiä muulle maailmalle.

 

Tällä kirjoituksella halusin herättää ajatuksia siitä, että täällä akatemiallakaan rahan tekeminen ja unelmien saavuttaminen materian muodossa ei ole se tärkein asia. Tärkeintä on matka, jota kuljemme yhdessä ja siitä nauttiminen, koska tämän matkan täällä saamme kulkea vain kerran. Tällä matkalla on hyvä muistaa, että autetaan toisia ja ollaan toisillemme ystävällisiä. On tärkeätä tehdä hyvää kun siihen avautuu mahdollisuus. Loppupeleissä se onkin juuri se, joka määrittää sinun todellisen arvosi. Ei Instagram seuraajiesi määrä, ei hienot vaatteesi eikä edes pankkitilisi saldo, vaan se kuinka käyttäydyt muita kanssa kulkijoita kohtaan.

 

Mennään yhdessä kohti parempaa huomista ja luodaan maailmasta vähän parempi paikka.

 

 

Lähteet:

Ajan Henki – Dokumenttielokuva yhteiskuntajärjestelmästä, 2011

https://www.youtube.com/watch?v=5WyGgvvqLok

Zeitgeist: Addendum, 2008

https://www.youtube.com/watch?v=HbvCxMfcKv4

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close