Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Haluatko säästää 1 378 euroa?



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiessee: http://ajatuksiaopiskelusta0.blogspot.fi/2018/01/haluatko-saastaa-1-378-euroa.html

Ainakin yksi suhteistasi kestää kuolemaan asti – suhde rahaan ja omaan talouteen. Minä – tai sinä, emme tule pääsemään rahasta eroon, vaikka kuinka haluaisimme ja tämän vuoksi suhteeseen kannattaa panostaa, vaikka se veisikin hieman aikaa ja vaivaa. Ottamalla selvää pienistä asioista, valkenee ja kirkastuu kuinka omaa taloutta kannattaa hoitaa niin että se kannattaa.  Sanotaan että raha rahan on turha maata tilillä jos sen voi laittaa kasvamaan korkoa. Kaikille sijoittaminen ei ole vaihtoehto ja siksi säästäminen tuntuu paremmalta ja ehkä turvallisemmalta vaihtoehdolta.

Maikkarin artikkeli listaa 6 kohtaa jolla vot ”säästää rahaa huomaamattomasti” ja jolla saa oman talouden tasapainoon alta aikayksikön. Onko näissä vinkeissä kuitenkaan mitään perää?

1) Istu ja mieti minkä suhteen onnistuit ja missä epäonnistuit viime vuonna.
Harvat tekevät taloudellisesti huonoja ratkaisuja tiedonpuutteen takia. Pienet, ehkä jopa turhat, menot syövät yllättävän paljon rahaa, kun laskee jokaisen kahden euron kahvikupin summan yhteen. Toisaalta, jos kahden euron kahvikuppi tuo iloa ja merkitystä päivään, ei kaksi euroa mielestäni ole huono sijoitus. Varsinkaan nyt, kun akatemialla on kahvinkeitto-gate menossa. Onko sitä kahvia niin hankala keittää?

2) Tarkista tiliotteet ja luottokorttilaskut.
Tarkistamalla tiliotteen ja luottotilin (-ja varsinkin ne laskut) säännöllisesti pystyy näkemään koko tilanteen, mihin rahaa oikeasti on kulunut. Mikäli lainaa on maksettavana, kannattaa tarkistaa maksaako pelkkiä korkoja vai lyheneekö laina halutunlaisesti. Onko jokin tapa, miten kustannuksia voi järkevöittää vai kannattaako kilpailuttaa pankkeja? Tähän tuskin tarvitsee mainita, että pikavipit kannattaa unohtaa alkuunsa. Tiliotteista myös selviää mistä esimerkiksi ruokaostokset tulee tehtyä. Keskittämällä asioinnin yhteen ryhmään, voi sillä vuositasolla saada huimasti bonusta! Riihikuivaa käteistä siis!

3) Tiedä, kuinka paljon elämäntyylisi vaatii rahaa
On helppo elää yli varojen, mikäli ei tiedä mikä on kuukausittaisten menojen osuus. Tätä varten kannattaa laatia taulukko johon laittaa allekkain kuinka paljon rahaa menee sellaiseen elämään mitä haluaa elää ja viereen faktat – onko tähän oikeasti varaa. Näin näkee kuinka paljon rahaa tulee eikä tarvitse jälleen miettiä miksei palkkapäivän lähestyessä tilillä ole pennin hyyryläistä.

4) Vähennä kuluja
Sen sijaan että miettii mitä kaikkea tarvitsee, tulisi miettiä mitä ilman pärjää. Jos eteisen komerossa on 30 paria kenkiä, pärjääkö niillä varmasti vai onko tarpeellista ostaa yhdet uudet läpsyttimet viemään tilaa ja pölyttymään kaapin nurkkaan?

5) Tee säästösuunnitelma ja pysy siinä
Säästötilille ei saa olla olemassa pankki-tai luottokorttia. Se aiheuttaa helposti nostokierteen koska kynnys ”ottaa vain 200 euroa” säästötililtä on tällöin pieni ellei jopa olematon. Pienet askeleet auttavat säästämisessä ja siksi tulisi ajatella että ”haluan säästää kahdessa viikossa 50 euroa” kuin että ”haluan säästää vuodessa 1200 euroa”. Pienet summat eivät tunnu niin pahoilta ja summan sivuun pistäminen ei hetkauta tilin saldoa. Lisäksi esimerkiksi automaattisuorituksen tekeminen palkkapäivän aikaan on kätevä tapa, jolloin itse rahan siirtoa itse ei tarvitse tehdä.

6) Säästäminen onnistuu paremmin, kun se ei tunnu velvollisuudelta
Säästäminen on mahdollista aloittaa heti ja se ei vaadi suurta pääomaa. Ensin tulisi päättää haluaako säästää suoraan tilille vai onko säästöpossu itselle se mieluisampi tapa pistää rahaa sivuun. Yhtenä esimerkkinä on alkaa säästämään rahaa joka viikko sen verran, kun mikä on viikon järjestysnumero.  Eli viikolla 1 laitetaan säästöön yksi euroa, viikolla kaksi 2 euroa jne. Tällä tavalla loppuvuonna rahaa tulee laittaa säästöön jo noin 200 euroa mikä voi tuntua kerrallaan suurelta summalta varsinkin joulun alla jos suurelle perheelle on jouluostoksetkin hankkimatta. Säästämisen voi tehdä myös käänteisesti eli ensimmäisellä viikolla laittaa sivuun 52 euroa jne. Näin säästöä vuodessa tulee kuin huomaamatta 1378 euroa! Jos tämän summan jakaisi tasaisesti jokaiselle viikolle, tekisi se viikossa noin 25 euroa.  Ei kuulosta pahalta, eihän? Miljooniin säästäminen vie aikaansa mutta ehkä pienemmälläkin osuudella pääsee alkuun.

Mitä muita keinoja keksit säästämiseen? Tiedätkö muita tapoja miten raha kerääntyy säästöpossuun ikään kuin itsestään?

 

Artikkeli: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/haluatko-saastaa-1-400-euroa-huomaamattasi-jarjettoman-helpot-niksit-pelastavat-taloutesi/4678916#gs.zQb=iM4

 

 

Kommentoi