Epämukavuusalueella

20.11.15 Esseen kirjoittaja: Eveliina Kauvosaari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Asiantuntija epämukavuusalueella
Kirjan kirjoittaja: Kaisa Hernberg
Kategoriat: Myynti, asiakkuudet ja verkostot

Myymisestä minulle tulee ensimmäisenä mieleen puhelinmyynti, katteettomat superlatiivirimpsut, liioitteleminen, tuputtaminen, ympäripuhuminen ja jopa huijaaminen. Hiukan järjenvastaista, koska haluan työskennellä yrittäjänä alalla, jossa myyminen on elinehto. Haluaisin kuitenkin oppia hyväksi myyjäksi tai edes kääntämään mielipiteeni toisenlaisiksi.

Lähdin ratkomaan mysteeriäni ”Asiantuntija epämukavuusalueella”-kirjan avulla, joka lupaa olevansa kirja sellaiselle, joka i n h o a a myymistä. Kaisa Hernberg on b2b-myynnin ja –markkinoinnin ammattilainen, jonka mielestä yhteiskunnan ammattitaito ja sen älykkäät ihmiset loistaisivat enemmän myynnillisemmän asenteen avulla. Tavoitteenani on siis omaksua uusi ja parempi asenne myymistä kohtaan.

Tämän päivän työelämä vaatii työntekijältään yhä enemmän sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta. Ei riitä, että kampaaja osaa leikata hiuksia vaan hänen pitää myydä osaamistaan, jotta yritys pystyy menestymään. Sosiaalisuus ei tarkoita kuitenkaan suu vaahdossa puhumista. Kuuntelu, havainnointi, huomioiminen ja tilannetaju muodostavat nykypäivän työelämätaitojen ihanteen, jolloin kokonaisvaltainen ymmärtäminen voittaa puhumisen. Jollekin perisuomalaiselle ujoilijalle tämä on lottovoitto. Suomalaisten erottumistekijä kansainvälisessä työelämän asiantuntemuksessa on ongelmanratkaisukyky. Myyminenhän on juuri kykyä ratkaista asiakkaan ongelma tai luoda uusia tarpeita. Se on opeteltavissa oleva taito ja omat luonteenpiirteet ja ominaisuudet vain tukevat opetteluprosessia. Voi olla, että myyntiosaamista ei tarvitse edes kehittää paljoa, kunhan sitä vain toisi esille.

Tulevaisuuden työntekomallia rinnastetaan elokuvatuotantoon. Jokaiseen projektiin valitaan siihen parhaiten sopiva tiimi. Työntekijän on siis ”myytävä” oma ammattitaito jokaiseen uuteen projektiin. Tapa on sekä itsenäinen, että yhteisöllinen. Tällainen työskentelymalli todennäköisesti parantaa projektien tuloksia, mutta toisaalta tekee ihmisistä tiimipelaajien sijaan yksilösuorittajia. Ominaisuusvertailu ja –kilpailu tulee korostumaan todennäköisesti huomattavasti. Työpaikoilla yleensäkin myydään omaa osaamista työkavereiden kesken. Atk-ihminen saa ratkoa myyntitykin teknisiä ongelmia ja tilanteiden muuttuessa toisinpäin. Myyt itsesi työpaikalle onnistuneesti, jos ”olet hyödyllinen ja kanssasi on hyvä työskennellä”.

Sanotaan, että hyvästä palvelusta kerrot kahdelle, mutta huonosta kymmenelle. Huono myyntityö jää siis vastaanottajalle paremmin mieleen, kuin hyvä. Oman persoonan näkyminen myyntityössä on avainasemassa, jolloin ei kannata peittää sitä ulkoa opetellulla myyntipuheella. Homma saa näin ollen kasvot ja luo vastaanottajalle samaistumispintaa. Mielestäni faktojen ja vakuuttamisen lisäksi onnistuneeseen myyntiin kuuluvat sydämellisyys, kiinnostus ja aito välittäminen. Myynnin onnistuneisuus, niin tavaran kuin osaamisen kohdalla, näkyy asiakkaan fiiliksessä ”kaupan” päätteeksi.

Jotta myymiseen suhtautumista voisi muuttaa, alan opetella ajattelemaan uudella tavalla. Kirjassa myymisen havainnollistetaan olevan auttamista, mikä on täysin totta. Pyrin lukemaan vastaanottajan signaaleja ja keksimään ratkaisuja. Keskustelen ja kartoitan asiakkaan toiveita ja sitä kautta yritän päästä myös omaan tavoitteeseeni. Oivalsin myös, että myyminen ei ole niin yksipuolista, mitä olin kuvitellut, koska myyminen rakentuu aina vuorovaikutukselle.

”Myynnillisen ajattelutavan omaksuminen merkitsee siis sitä, että alat huomioida muita ihmisiä ja heidän tarpeitaan ja perustella asioita toisten ihmisten lähtökohdista omiesi sijaan.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: ,

Keskustele artikkelista

4 kommenttia to “Epämukavuusalueella”

 1. Jenna Mäkelä sanoo:

  Jaahas, kiitos esseestäsi Eveliina, täytyypä itsekin myyntiä vieroksuvana ja arastelevana laittaa tämä kirja lukujonoon!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Tytti Aura sanoo:

  Tää menee kyllä ehdottomasti mullekkin lukulistalle! Mulla on ihan samoja mielikuvia ja ajatuksia myymisestä kun sullakin!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Emmiina Kivelä sanoo:

  Tämä menee lukulistalle itselläkin! Olen samaa mieltä erityisesti siitä, että omaa asennetta täytyy muuttaa myymisen suhteen. Voi olla, etten koskaan tule erityisemmin pitämään myymisestä, mutta siitä voi tulla paljon vähemmän kammottavaa uuden asenteen myötä.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Eveliina Kauvosaari sanoo:

  Kiitti tytöt kommenteista! Suosittelen todellakin lukemaan tän kirjan 😉

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!