Case: “Savuna ilmaan” – opas sesonkimyyntiin valmistautuvalle

11.01.16 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja: -
Kirjan kirjoittaja: -
Kategoriat: Myynti, asiakkuudet ja verkostot

Arvoitus: Mitä saadaan aikaan, kun laitetaan samaan autoon juutalainen, luontoaktivisti ja eläinrakastaja? Vastaus on tietenkin: maailman tuottavin rakettimyyntitiimi.

Hiukan nenää nipristellen, tartuimme muutaman kollegan kanssa joululoman kunniaksi haasteeseen, ja lähdimme myymään raketteja paikkaan, jota hyvä kun itse edes löysimme kartalta.  Alusta asti oli tietysti selvää, että rahaa tässä ei tulla tekemään, ainakaan myymällä. Tarkoituksena olikin vain hankkia “helppoja projektitunteja puuhastellen, ja vieläpä avaimet käteen -periaatteella”. Voinkin todeta ihan yleismaallisesti, että mikään ei mene koskaan niin kuin luulet.

Valitettavasti en kehittynyt myyjänä tällä reissulla asiakaskohtaamisien määrän ollessa suunnilleen henkilökunnan määrä kertaa 2.4, mutta muutama muu asia nähtiin kuitenkin hyvänä oppina tulevaan. Kokosin muistilistan niille, jotka harkitsevat myyntitoimeksiantoon tarttumista.

 • Lähtöviiva

Jos siis olet menossa myymään raketteja tai mitä tahansa muuta, niin ole sen verran fiksu, että pyri eroon välistävetäjistä. Jälkiviisaus on parasta. Huhut akatemian käytävillä siitä, että eräs porukka oli tehnyt noin kolme kertaa enemmän paalua samalla hommalla, kertoo vain siitä, että kavereiden bisnesäly yhdistettynä huolelliseen pohjatyöhön yksinkertaisesti toimii. Ei edes syö miestä, sillä näin kantapään kautta oppii parhaiten.

 • Pelisäännöt

Se, että paperissa lukee omaakin tekstiäni tönkömpää, korulausein väännettyä jargonia monta, monta lausetta, ei tarkoita että Sinun työsi ovat kaikki siinä. Se on harhauskoa, sinisilmäisyyttä. Enkä paljasta omien öögieni väriä, sillä ne on arvattavissa. Katso sopimuspaperia lintuperspektiivistä. Kuinka suhtaudut muuttuviin tekijöihin? Mitä pitää tehdä? Vai pitääkö, eihän tätä ollut sopparissa? Autan vähän: mieti, ennen kuin toimit. Jälkikäteen on hyvin vaikea alkaa kinuamaan bensarahoja siitä ja siitä ajosta kolmastoista joulukuuta. Viestitä, informoi. Vastavuoroisuus sopimusasioissa painui ainakin omaan lohkooni.

 • Viestintä

Tästä olisin voinut kirjoittaa vaikka kirjan. Pidetään kuitenkin Tirrin mieliksi lyhempänä. Asiakkaan/toimeksiantajan/vuokraisännän kirjallinen ja suullinen, eli suoraan sanoen antisosiaalinen kanssakäyminen, voi olla viestinnän peruskurssin käyneelle järkytys. Casesta poimittuja parhaita paloja, sekä ohjeita miten toimia:

 1. Informaatio on puutteellista, tai sitä ei oikeastaan ole. Käytä maalaisjärkeä ja luo itse informaatio, minkä haluat kuulla. Muuten jäät nuolemaan näppejäsi.
 1. Kysymykseesi ei osata vastata. Toimi täysin itsenäisesti, oman harkintakykysi mukaan. Älä siis soita viidettä puhelua neljännelle henkilölle ja odota seuraavaa puhelinnumeroa.
 1. Keskustelussa on vain yksi osapuoli. Tee jälleen niin kuin parhaaksesi näet. Mikäli keskustelun toinen osapuoli osaa tuottaa vain negatiivisen sävyistä murahdusta onton katseen lisäksi, hanki paikalle täysjärkinen henkilö, jonka kanssa voit hoitaa keskustelun.
 • Maaliviiva

Kuten olet varmaan jo tajunnut, ei sinulla välttämättä ole tiedossa, miten homma hoidetaan kunnialla loppuun. Tätä varten kannattaa soittaa apuvoimia ja laittaa vähän huonommat vaatteet päälle. Nikotiinituotteita tai vaihtoehtoisesti stressipurkkaa on hyvä varata mukaan. Voit myös lainata kaverin urheiluautoa kotimatkaa varten. Ihan vaikka sen takia, että Sinut satuttaisiin telkeämään liiketilojen sisälle, piikkilangoin varustetun aidan taakse. Vartijan lähestyessä aluetta, on ihan positiivista huomata, että nuoruuden pikkurikokset ja tutkimusmatkailut ovat sittenkin apunasi. Uudenvuoden viettoon lähdet tietysti kädet verillä, toissapäivänä ostetut housut täpärästi selvinneenä. Haet ABC:lta oluen ja kulautat projektin pakettiin. Ensi vuonna tiedät, mitä et ainakaan tee.

 

/ER/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

4 kommenttia to “Case: “Savuna ilmaan” – opas sesonkimyyntiin valmistautuvalle”

 1. Tanja Verho sanoo:

  Päivän naurut, kiitos. Viestintä, tuo jalo laji, on todella harvan hallussa. Paras osio tässä esseessä, kerta kaikkiaan. Toinen on poissulkumenetelmä, jota käytät projektien suhteen. Ei enää rakettimyyntiä ensi vuonna. Jesh! Uutta putkeen ja oppimaan lisää.

  Kiitos kun huomioit vanhan ja ikänäköisen ihmisen lukijakunnassasi ja pidit tekstin napakkana. Tykkään. Eiku liketän, niinkun isolla kirkolla sanovat.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Oona Nikama sanoo:

  Oon Eetu nyt useammankin teikäläisen esseen lukassut ja pakko jättää kommenttia – sulla on ihan mieletön kirjoitustyyli! Kaikki on aina rustailtu enemmän tai vähemmän pilke silmäkulmassa, tykkään sairaasti 😀
  Tässäkin esseessä on hupaisan tyylinsä lisäksi myös ihan kunnon asiaa ja todella hyviä pointteja! Asioiden onnistuminen ja toimiminen ei aina ole vain omissa käsissä, ei vaikka kuinka niin toivoisi. Mutta niin kuin totesit, ensi vuonna viisaampana 😉

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Eetu Ruusukallio sanoo:

   Kiitos viestistä Oona! Hauska kuulla että tekstit ovat hauskoja myös jonkun muun kuin itseni mielestä. Eivaan, lisää sontaa luvassa tasaisen epätasaiseen tahtiin.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Kajsa Lundell sanoo:

  Eipä tästäkään projektista olisi voinut osuvammin kirjoittaa.. On kuitenkin mahtavaa huomata, kuinka osasit kääntää nämä vastoinkäymiset opeiksi. Mistäs sitä tietää vaikka pääsisit tänä tai ensi vuonna vetämään itse välistä. Tai kirjoittelemaan jollekin isolle taholle viestintästrategiaa… 😉

  Haluan omasta puolestani vielä kiittää uhrautumistasi tähän vääntöön. Kaikki päättyi muutaman mutkan kautta onnellisesti ja laskutuslupakin saatiin. Vaikka tiedetään, mitä ensi vuoden vaihteessa ei tehdä, tiedetään että selvitään vaikka mistä!!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!