Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Blogiteksti: Bitcoinin tulevaisuus



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Bitcoinin tulevaisuus

 

Vihdoinkin pääsin itse tutustumaan tähän paljon puhuttuun kryptovaluuttaan, kun toisesta firmasta tuli kaveri pitämään pajan aiheesta blockchain. Olin kuullut paljon puhetta bitcoinista, mutta ennen pajaa minulla ei ollut hajuakaan mitä se tarkoittaa. Ajoitus pajalle oli hyvä, koska heti pajan jälkeen alkoi suomalaisiinkin valtamedioihin tupsahtelemaan uutisia bitcoinista, joten oli mukava olla asiasta jollain tasolla kärryillä. Syy uutisointiin oli varmasti siinä, kun bitcoinin arvo melkein tuplaantui viikon sisään. Samalla syntyi boomi blockchain tekniikalla toteutetun pelin ympärille, jossa hoidetaan virtuaalikissaa. Käyn tässä blogitekstissä hieman läpi bitcoinia ja sen taustalla toimivaa blockchain tekniikkaa ja pohdin sen tulevaisuutta.

 

 

Blockchain eli lohkoketju tekniikka perustuu siihen, että jotain tietokantoja ylläpidetään hajautetusti. Ei siis ole ketään yksittäistä toimijaa, joka ylläpitää tietokantaa vaan se on hajautettu toisilleen tuntemattomille toimijoille. Toimintaperiaate on hyvin mielenkiintoinen ja sen yleistyminen bitcoin tapauksessa perustuukin siihen, että kukaan ei pysty säätelemään tämän kryptovaluutan arvoa. Itse en koe kummempaa epäluottamusta finanssialan säätelijöitä kohtaan, mutta olen kuitenkin erilaisissa seminaareissa kuullut puhetta siitä, kuinka tuhonomaista finanssialan toiminta voi olla. Etenkin se, kuinka finanssikriisin aikaan painettiin rahaa, jotta talous ei kaatuisi kokonaan, pisti miettimään kuinka sellainen toiminta vaikuttaa pitkällä tähtäimellä. Bitcoin onkin perustettu juuri maailmanlaajuisen pörssiromahduksen aikaan vuonna 2008, ja jotkut talousasiantuntijat ennustavatkin, että tulevaisuudessa bitcoin on koko maailman talouden perustana. Bitcoinin tuomia plussia ovat säätelyn mahdottomuuden lisäksi esimerkiksi se, kuinka paljon se helpottaa rahan liikkumista globaalisti. Globaalien rahasiirtojen kustannukset myös pieninisivät huomattavasti.

 

Blockchain teknologiaa pystytään hyödyntämään myös muissa yhteyksissä, kun valuutassa. On esimerkiksi jo olemassa blockchain tekniikalla toimiva äänestysalusta, mikä mahdollistaa sen, että kukaan ei pääse vaikuttamaan äänestystuloksiin. On erittäin mielenkiintoista seurata, kuinka blockchainia tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään, ja miten käy bitcoinille. On selvää, että bitcoin kilpailee perinteisten pankkien kanssa, ja pankit ovatkin rekrytoineet viime aikoina paljon koodaajia selvittämään, miten blockchain voitaisiin tuoda normaaliin pankkimaailmaan. Käykö tulevaisuudessa niin, että tätä kolmatta osapuolta ei saada poistettua, jos rahalla saadaan ostettua blockchain osaksi jo nyt pyörivää toimintaa ja säädeltyä bitcoinin käytettävyyttä?

Kommentit
Kommentoi