Blogiessee: Vierailu introvertin saappaissa

23.11.15 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tedtalks -verkkoseminaari: The power of introverts
Kirjan kirjoittaja: Susan Cain
Kategoriat: Oppiva organisaatio

Blogiessee on myös julkaistuna tässä osoitteessa

Vierailu introvertin saappaissa

Minä olen ekstrovertti ja todella sanan joka merkityksessä. Tämä kävi myös erittäin selvästi ilmi tekemästäni MBTI-testistä, jota kannattaa muuten jokaisen kokeilla, sillä se on erittäin mielenkiintoinen matka oman mielen syövereihin. Se ei siltikään tarkoita, etten osaisi olla hiljaa tai yksin, sillä nautin myös hiljaisuudesta ja yksinolosta erittäin paljon, mutta silti olen kuin kirjaesimerkki sosiaalisesta ja helposti stimuloituvasta ihmistyypistä. Olen usein äänekäs, varsin tunteikas ja ilmeikäs sekä nautin tarinallisuudesta ja ilmeikkäästä kerronnasta. Minua kuitenkin kiehtovat erilaiset ihmiset ja ihmistyypit ja siksi halusin tehdä pienen retken introverttien ajatusmaailmaan.

Erilaiset roolit dialogissa

Proakatemialla keskustellaan melkeinpä päivittäin dialogista ja varsinkin sen merkityksestä tiimin sisällä. Siitä aiheesta pidetään usein, varsinkin Akatemia ajan alussa, paljon pajoja ja sen tärkeyttä painotetaan niin kehityskeskusteluissa kuin myös muissa oppimistilanteissa. Ja pakostakin sen merkitys kasvaa, kun koulussamme on tarkoituksena oppia asioita yhteisen dialogin ja tiimioppimisenmallilla, eikä opettajan opetussuunnitelman avulla. Silti se on usein vaikeaa ja niinkin äänekkäällä kuin minä, on usein jopa vaikeuksia saada ääntänsä kuuluviin 16 hengen tiimissä, jossa kaikilla on samaanaikaan painavaa asiaa. Dialogissa meillä kaikilla on omat roolimme ja ne usein myös pohjautuvat juuri näihin introvertti ja ekstrovertti jakoihin, mutta kun monta persoonaa laitetaan samaan soppaan, on meteli valmis. Ihmisiä kun on monenlaisia ja niin on myös roolejamme eri ympäristöissä. Niitä voi kuitenkin myös käyttää hyväkseen eli kun oman tyyppinsä tunnistaa ja ääneen myöntää, voi sitä alkaa kehittämään ja uudelleen jalostamaan.

Introverttien hiljainen voimakkuus

Mutta kun saamme olla puhtaimmillamme, täysin omina itsenämme, niin usein introvertteja pidetään ujoina, sosiaalista kanssakäymistä pelkäävinä ja jotenkin jopa poissaolevan hiljaisina. Todellisuus on useimmiten kuitenkin jotain aivan muuta. Introvertit, ainakin Susan Cain:n mukaan, vain stimuloituvat eri ympäristössä ja täysin eri tavalla kuin ekstrovertit. Heille se stimuloivuus kumpuaa hiljaisuudesta ja rauhallisesta ympäristöstä, kun taas ekstrovertit tarvitsevat ja halajavat ympärilleen paljon virikkeitä ja stimuloivia aineksia. Perimmäinen syy ei siis piilekään välttämättä meidän persoonissamme, vaan niinkin erilaisessa reagoinnissa ulkoisiin ärsykkeisiin.

Mutta mihin introverteista sitten onkaan? No vaikka mihin! Useimpien tietämyksen vastaisesti he kun ovat, kaikessa hiljaisuudessaankin, erittäin hyviä johtohahmoja, kuten  ihmisoikeusaktivistit Eleanor Roosevelt ja Rosa Parks ovat meille kautta historian todentaneet. Siinä vasta naispoweria kerrakseen! Silti heidän ei voida sanoa nauttineen esiintymisestä, huomionkeskipisteenä ja roolimallina olemisesta, vaan motivaattoreina onkin toiminut vankka usko nähtyyn vääryyteen ja halu muuttaa asioita. Ja kun he lopulta ovat suunsa avanneet, on heitä myös kuunneltu. Introvertit kun eivät lörpöttele turhia, mutta ne sanat, jotka huulilta heruvat, ovatkin sitten täyttä asiaa. Ja silloin heitä myös kuunellaan.

Ihmistuntemus dialogin takana

Vastavuoroisesti, ja samoista syistä, myös heidän kuuntelutaitonsa ovat huippuluokkaa. Ja kun ekstrovertti innostuu jokaisesta ideasta, tyssäyttäen helposti juuri käynnissä olleen innovoinnin, introvertti taas kuuntelee rauhassa, antaa tilaa kaikille ideoille, punnitsee vaihtoehtoja ja vasta sitten vastaa. Tässä vaiheessa sosiaalisemmat ja äänekkäämmät ihmiset kun ovat kerenneet jo pulista kaikesta maailman rauhan ja nälänhädän välistä.

Mutta, pidemmittä puheitta, Carl Young:n kehittämät persoonallisuustyypit pätevät siis yhä tänä päivänä, mutta kuten hän on aina painottanut; meistä kukaan ei ole puhtaasti kumpikaan vaan kaikissa henkilöissä on myös ripaus toista. Kohtalon vaaka punnitsee kumpaa piirun verran enemmän, kumpaa vähemmän, ja niin muovaannumme omiksi kuviksemme. Tästä syystä on kehitetty myös kolmas tyyppi, jonka katsotaan olevan juuri näiden kahden persoonallisuuden välissä. Se on nimeltään ambivertti. Heillä on vahvasti näkyvissä persoonassaan näiden kahden tyyppien ominaisuuksia, usein juuri sopivassa suhteessa. Heitä on kuitenkin väestöstä suhteellisen vähäinen määrä, sillä introverttien katsotaan kattavan lähes puolet ja ekstroverttien toiset puolet väestöstä.

Tämä oli kyllä taas pieni, mutta avartava katsaus kohti dialogin syvempää ymmärrystä ja tekisi meistä kaikille hyvää välillä syventyä paitsi oman itsemme parempaan tuntemukseen, mutta myös muiden tyyppien erilaiseen olemukseen. Siksi tämä aihe minuakin kiinnosti, sillä haluan oppia ymmärtämään ihmisiä ja heidän taustalla olevia motivaattoreitaan taas hitusen paremmin. Ja mitä syvempää ymmärryksemme on itsestämme, sitä paremmin pystymme taas ymmärtämään toisiamme ja samalla hiomaan kykyjämme dialogin ja muun sosiaalisen kanssakäymisen  saralla. Niitä taitoja kun tarvitaan, olitpa missä päin maailmaa tahansa, minkälaisessa työssä tahansa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

4 kommenttia to “Blogiessee: Vierailu introvertin saappaissa”

 1. Tanja Verho sanoo:

  Ambivertti. Kiitos uudesta käsitteestä, joka tuntuu sisällöltään varsin tutulta. Hieno asetelma kirjoittaa toisen vinkkelistä, suosittelen jatkossakin pohtimaan samalla tavalla asioita itselleen vieraasta näkökulmasta.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Emmi-Maria Kurru sanoo:

   Joo oli todella mielenkiintosta miettiä näitä juttuja ja kuunnella miten toiset toimivat ja miksi niin tekevät 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Jenni Kohtamäki sanoo:

  Mielenkiintoinen ja hyödyllisen tärkeä aihe. Hyvä, että tunnistat ihmistyyppisi selvästi, ja näin ollen pystyt hyödyntämään sitä oppimisessa ja muissa tilanteissa. Itse olen huomannut enemmän olevani myös ekstrovertti, mutta joissakin tilanteissa myös introvertti, esimerkiksi pajoissa, joissa on 18 ihmistä, en avaa suutani niin kuin normaalisti vaan kuuntelen enemmin ja pohdin ajatuksia omassa päässäni. Eihän siitä tulisi mitään, jos vielä minäkin lähtisin pälpättämään, kun niin moni meidän tiimissä on kyllä ekstrovertti. Tätä aihetta olisi kyllä mielenkiintoista tutkia lisää ja pitää vaikka paja siitä.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Emmi-Maria Kurru sanoo:

   Joo tää oli tosi mielenkiintosta, oman tyyppinsä ymmärrätää ja tietää miksi toimii tietyllä tavalla, mut toisen saappaissa vierailu antaa paljon enemmän. Silloin päästään siihen, et miksi joku toinen käyttäytyy niinkuin käyttäytyy ja päästään taas pidemmälle toistemme ymmärtämisessä.

   Ja todellakin pajaa lisää tästä! Ilman ymmärrystä emme pääse puusta pidemmälle 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!