Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Tuolta se tuli ja tonne se menee



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Osallistuin viikko sitten Tampereen Insinöörien, Tampereen Seudun Tradenomien, Pirkanmaan Ekonomien ja Tekniikan Akateemisten järjestämään “Tulevaisuus, Työ ja Elämä” -seminaariin. Seminaarissa pääpuhujana oli monille tuttu professori, Esko Valtaoja. Eskohan on jopa valittu Turun positiivisimmaksi ihmiseksi, mikä ei aivan hirveästi vaadi. Valtaoja on omien sanojensa mukaisesti optimisti eikä näe syytä synkistelyyn ja manailuun, että v*tuiksihan se loppujen lopuksi menee. Puheenvuoro käsitteli ihmiskuntaa, ihmiskunnan menneisyyttä, nykytilannetta ja etenkin mitä tulevaisuus voi pitää sisällään.

Nykyinen konsensus tuntuu olevan, että huonosti menee nyt ja huonompaa on tulossa. Uutisten pääotsikoissa uutisoidaan lähes poikkeuksestta huonoja asioita; sotaa, kriisejä, Up-elokuvasta tutun partiolaispojan kaukaista setää, Kim Jong-Unia ja Aku Ankan ärsyttävämpää kaimaa, Donald Trumpia. Totta kai huonot asiat ovat päällimmäisenä mielessä, kun ei paljon muuta kuulekkaan. Huonojen asioiden kuuleminen luo kollektiivista pessimismiä ja epätoivoa tulevaisuuden suuntaan. Nostalgiaa kaipaava kansa ajattelee menneisyyttä ja kuinka asiat olivat paremmin silloin.

Elämä oli yksinkertaista ja tietämättömyteen oli helppo turvautua, mutta eivät asiat paremmin olleet. Kaikki käyrät osoittavat elintason nousseen eksponentiaalisesti viimeisen vuosisadan aikana. 2000-luvulla kuolee vähiten ihmisiä sodissa kuin koskaan ihmiskunnan historian aikana. [1, taulukko 6] Ihmiskunta voi siis paremmin kuin koskaan. Sairauksia on vähemmän, talous voi paremmin kuin luullaan ja elintaso maailmanlaajuisesti paranee. Vielä 1950-luvulla 3/4-osaa maailman väestöstä eli absoluuttisessa köyhyydessä. Nykyään osuus on alle 1/7-osaa. [2, taulukko 3] Asiat eivät ole kokonaisvaltaisesti hyvin, mutta asiat ovat paremmin kuin ennen, mikä on hyvä pitää mielessä.

Tulevaisuus on epävarmaa ja moni asia voi mennä pieleen, mutta hyvä tulevaisuus on täysin mahdollinen. Maailman BKT-keskiarvo on sama kuin Suomen 60-vuotta sitten. 2-3% kasvulla vuoteen 2100 mennessä koko maailman keskiverto elintaso olisi sama kuin Suomessa tällä hetkellä. Kasvu aiheuttaa kuitenkin tuplahaasteen. Täytyy pelastaa ihminen sekä maapallo. Kasvu ei voi loppua, mutta kasvun tulee tapahtua entistä ekologisemmin ja turvallisemmin. Tieto, liiketoiminta ja erilaiset palvelut siirtyvät jatkuvasti aineellisesta aineettomaan. Resurssien kulutuksen väheneminen on jo yksi tärkeä askel kirkasta tulevaisuutta kohti. Maailma ei mennytkään huonompaan suuntaan 2010-luvulla. Asiat ovat parantuneet ja ihmisen kohtalo on meidän omissa käsissämme.

 

Julkaistu: http://jhnblogi.blogspot.fi/2018/02/tuolta-se-tuli-ja-tonne-se-menee.html

Lähteet:

[1] https://ourworldindata.org/war-and-peace#note-10

[2] https://ourworldindata.org/extreme-poverty

Kommentoi