Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Syksyn paras päivä



Kirjoittanut: Anniina Rantalainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Meidän Hurmassa on monipuolista väkeä ja ihan hirveästi eri alojen osaamista. Mutta sitten on myös tietysti paljon asioita, joihin meidänkään poppoosta ei löydy vielä tarvittavaa tietotaitoa. Näitä asioita varten meillä on onneksi aivan mielettömiä kontakteja, joita hyödyntämällä olemme jo tähän mennessä oppineet todella paljon uutta.

Tässä taannoin Hurman Aaro räjäytti aikamoisen uutisen ilmoille: hänen isänsä, Pekka Berg, on aikamoinen tyyppi. Pekka on tutkinut ja opettanut innovaatiotoimintaa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa, Manchesterin yliopistossa, Stanfordin yliopistossa, Aalto-yliopistossa ja St. Gallenin yliopistossa. Vuosien varrella hän on tehnyt yhteistyötä lukuisien tunnettujen kotimaisten ja kansainvälisten yritysten kanssa. Yksi keskeinen näkökulma on ollut asiantuntijapalvelut yliopistoympäristöistä syntyneille Start-Up-yrityksille, joille on kehitetty toimintatapoja integroitumiseksi suurten organisaatioiden toimintaan. Pekka vetää innovaatiotekniikan kursseja Aalto yliopistolla ja on innovointiyrtiys Innoman Oy:n perustajajäsen. Ja Pekka haluaisi pitää meille 12 tunnin innovointikoulutuksen.

Siis mitä? Meni hetki tajuta, kuinka mieletön tilaisuus meille olikaan siunaantunut. Yritykselle, jonka yksi suurimmista tulonlähteistä on innovoinnin tarjoaminen asiakasyrityksille, tällainen koulutus on tietysti kultaakin kalliimpi. Meitä on paljon, me olemme nuoria ja meillä on lennokkaita ideoita ja halua muokata yrityskulttuuria. Meillä ei vain missään nimessä ole vielä tarpeeksi erilaisia työkaluja auttamaan meitä näissä innovointiprosesseissa. Kaikki ulkopuolinen koulutus ja apu on siis tietenkin meille enemmän kuin tervetullutta.

Innovointikoulutus järjestettiin marraskuun 21. päivänä Kaupinojan saunan ihanassa, hirreltä tuoksuvassa kokousmökissä. Koko porukkaamme jännitti varmasti aika paljon, sillä emme yhtään osanneet odottaa, mitä oli luvassa. Jopa Aarolle, Pekan omalle pojalle, oli epäselvää, mitä päivä tulisi pitämään sisällään. Suoraan sanottuna, ennakkotehtävän – joka oli 11 sivun mittainen englanninkielinen teksti liiketoiminnan strategian luomisesta – perusteella pelkäsin pahinta. Pelkäsin, että narahtaisimme heti aamusta keskeneräisyydestämme. Mitä, jos Pekka odottaisikin meidän olevan jotenkin valmiimpia ja varmempia innovoijia?

Onnekseni pelkoni karisi hyvin nopeasti. Kouluttajamme oli sympaattinen, huomioonottava ja ammattimainen, ja ymmärsi selkeästi lähtökohtamme. Kävimme ennakkotehtävät läpi rauhassa, ja koko ajan oli sellainen olo, että saa kysyä, jos ei tiedä johonkin asiaan vastausta. Pekka selkeästi tiesi ja aisti, mihin tiimimme kannattaisi päivän aikana keskittyä.

Tutustuimme ennakkotehtävän läpikäynnin jälkeen menetelmään nimeltä Lego Serious Play. Kyllä, leikimme legoilla koko loppupäivän. Kuulostaa mielenvikaiselta, mutta antakaahan, kun kerron, mitä Lego Serious Play oikeastaan tarkoittaa, ja mistä se on tullut.

Lego Serious Play kehitettiin, kun tajuttiin, että lasten leikkeihin tarkoitetut legot eivät enää riitä. Tajuttiin, että legoilla voisi oikeasti tehdä paljon muutakin, kuin rakentaa torneja. Kehitettiin legopaketti, jota myydään yrityksille innovointitarkoitukseen. Lego Serious Playn perimmäinen tarkoitus on luoda yhteinen kieli ihmisten välille iästä, kansallisuudesta ja taustasta huolimatta. Ihminen toimii paljon tuntoaistin kautta. Kun ihminen sanoo toiselle rakastavansa tätä, hän ei sano sitä metrien etäisyydeltä. Usein rakkaudentunnustukseen liittyy kosketusta, ja tuntoaisti on paras juuri sormen päissä.

Suullinen viestintä on loppu viimein todella rajoittavaa. Siihen liittyy ilmeitä, eleitä, huokauksia ja äänteitä, jotka on helppo tulkita väärin tai jättää jopa kokonaan tulkitsematta. Lego Serious Playn tarkoituksena on välttää väärinkäsityksiä ja tuoda selkeyttä viestintään: kun kaikki koskettelevat samaa legorakennelmaa, aloittavat ja lopettavat sen rakennuksen yhdessä, väärinkäsityksien mahdollisuus on todennäköisesti todella pieni.

Aloitimme Lego Serious Playn yksinkertaisella tehtävällä: valitse kuusi palikkaa, jotka ovat mielestäsi kiinnostavia. Tee niistä taideteos, ja selitä taideteoksesi avulla, mikä on intohimosi elämässä. Oli mieletöntä huomata jo tämän lämmittelytehtävän aikana, kuinka hyvin visuaalinen elementti, kuten kuudesta legopalikasta väkerretty ”taideteos” toi konkreettisuutta puheeseen.

Kehitimme legoleikkejä päivän mittaan lähemmäs ja lähemmäs Hurman omaa palvelua. Ai niin, unohdin mainita, että innovointikoulutuksen tarkoitus oli antaa meille uusia työkaluja oman liiketoimintamme ja palvelumme kehittämiseen ja valjastamiseen myyntikuntoon. Rakensimme legoista neljän hengen ryhmissä konsepteja, jotka kuvasivat palvelupolkuamme. Oli mielenkiintoista huomata, että vaikka olimme puhuneet yhteisestä liiketoiminnasta jo monen monta kertaa, olimme loppujen lopuksi vielä ihan eri aaltopituuksilla. Koulutuspäivä auttoi meitä kaikkia selkeästi hahmottamaan tuleva liiketoimintamme samalla tavalla.

Päivän aikana pureuduimme siis palvelupolun luomiseen, oikeastaan kaikilta näkökannoilta. Mietimme strategiaa, prototypointia, epävarmuuksia, skenaarioita ja asiakaslähtöistä ajattelua, ja joka saralta saimme ihan mielettömästi uusia oppeja. Pekka osasi upeasti johdattaa meitä koulutuksessa oikeaan suuntaan, antaen meidän kuitenkin oivaltaa asioita itse. Hän antoi palautetta toiminnastamme tasaisesti koko päivän ajan, ymmärsi tarpeemme ja toi mahtavia, vankkaa ammattitaitoa osoittavia pointteja keskusteluumme.

Päivän jälkeen minusta tuntui siltä, etten oikein ymmärtänyt, mitä kaikkea olinkaan oppinut. Sanoinkin, että monet päivän aikana opituista asioista olisivat varmasti sellaisia, jotka tulisimme sisäistämään vasta silloin, kun ne tulisivat oikeasti meille konkreettisesti ajankohtaisiksi. Ja jo nyt muutamassa viikossa koulutuksen jälkeen on tullut monta tilannetta, joissa olen pohtinut saamaamme koulutusta ja hyödyntänyt saamiani oppeja käytäntöön.

Tämän tarinan opetus voisi olla vaikkapa se, että koskaan ei voi hyödyntää ulkopuolisia kontakteja liikaa. Koskaan ei voi saada liikaa ulkopuolisia näkemyksiä, ohjausta ja mielipiteitä. Mitä meistä yrittäjistä tulisi, jos aina menisimme vain takki auki tilanteisiin omien olettamustemme mukaan? Kehittyisimmekö me koskaan todella loistaviksi, asiakaslähtöisiksi ja ammattitaitoisiksi, jos aina luottaisimme omaan perstuntumaan muiden, meitä viisaampien ihmisten neuvoja hyödyntämättä?

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close