Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Milloin sinulla on loma?



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mikä mittaa ihmisen riittävyyttä? Milloin saamme tunteen, että muut arvostavat sinua ja olet tehnyt tarpeeksi? Yhteiskuntamme on menossa yhä suorituskeskeisempään suuntaan, jossa omanarvontunne muodostuu suoritettavien tehtävien määrästä. Tähän toimintamalliin on myös Proakatemian henki kääntymässä. Muistutankin nyt kaikki tiimejä huolehtimaan tämän boomin vastapainoksi työhyvinvoinnista ja ajanhallinnan tärkeydestä, loppu viimein kaikki kiteytyy itsensä johtamiseen.

”Jopa 40% yrittäjistä on riski sairastua työuupumukseen”, kirjoittaa Janne Pöysti Jaksamisen kanssa ei kannata leikkiä: Yrittäjä, älä unohda pitää lomaa -artikkelissaan. Suorituskeskeisyyden ottaessa vallan elämästäsi, vain sinä voit painaa jarrua. Yrittäjällä ei aina ole tiimiä viheltämässä pilliä, kun jaksamisesi alkaa kärsiä. Työuupumus on vaarallinen loukku, koska sinne horjahtaa helposti, mutta takaisin kipuaminen ottaa pidemmän ajan.

Yrittäjän tulee jatkuvasti tarkastella omaa vointia ja jaksamista. Yrittäjänä sinun tulee myös tiedostaa itsellesi mukava ajanviettotapa, jossa et mieti mitään. Työ ei itsessään kelpaa vastaukseksi, vaikka se oli mielestäsi todella mukavaa.

Uupumus alkaa ennen pitkää näkymään kehossa, mielessä ja ympäristössäsi. Emmehän me halua tätä elämää viettää väittäen, että kaikki on hyvin, kun kahden vuoden päästä huomaat, että ystäväsi ovat kaikonneet. Mielestäni on erityisen tärkeää herätä tähän ajatukseen, jo hyvissä ajoin Proakatemian aikana. Huolehtimalla kaikista elämäsi osa-alueista, myös yritystoimintasi kukoistaa paremmin, koska voit hyvin.

Loma tekee sinusta nimenomaan tehokkaamman. Ota oma aikasi, nauti kesästä ja palaa sitten ladatuin akuin sorvin ääreen. Jos avaat nyt kalenterin, pystytkö sieltä osoittamaan kohdan, jossa olet kahdesta kolmeen viikkoon tekemättä yhtään mitään yritykseen liittyvää? Entä syksyn päivämäärissä, joko vapaapäivät ovat merkitty?

Tämä saattaa kuulostaa nurinkuriselta, ja saatat sanoa mielessäsi, että pidän vapaapäivän sitten kuin ehdin ja siltä tuntuu, että en minä sitä etukäteen voi tietää. Tässä mennään vikaan ja pahasti. Nyt merkitset vapaapäivät ja loman kalenteriin ja lisäksi kerrot kahdelle ystävällesi loma-ajankohdastasi. Kaiken pystyy perumaan, ei ole mitään tekosyitä laistaa irtiotosta. Suorituskeskeisessä ympäristössä on todella haastavaa ylläpitää vapaapäiviä, koska hommat eivät koskaan lopu ja vastaavasti lomakauden ohituksella, teet vain toiminnallesi hallaa. Tällaista työkeskeistä toimintaa kestää ehkä kahdesta viiteen vuoteen, mutta sen jälkeen useimmat henkilöt palavat loppuun ja työuupumus hallitsee kaikkia elämän osa-alueita. Tule ulos kuplasta, ja nauti elämästä.

Ennen yrittäjät saattoivat, jopa kerskua loman pitämättömyydellä tai pitkillä työviikoilla, kertoo Pöysti artikkelissaan. Proakatemialaiset ovat yrittäjyyden kehdossa, jossa tuoreimmat innovaatiot ja raikkaimmat ideat pääsevät käytäntöön, sekä toimintamallit kehittyvät huimaa vauhti. Miksi toistaisimme vanhaa kaavaa yrittäjien maneereissa? Tehdään tähänkin suorituskeskeiseen yrittäjien leimaan muutos, huolehtimalla itsestämme. Se, jos joku on ihannoitavaa, että saat päättää lomasi ajankohdan aivan itse, näytät jaksavalta ja kaiken huipuksi saat tehdä sitä mitä rakastat. Olet kuitenkin itse yrityksesi tärkein peruspilari.

 

Lähteet:

Janne Pöysti, Jaksamisen kanssa ei kannata leikkiä: Yrittäjä, älä unohda pitää lomaa. (Kauppalehti, 19.6.2018)

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/jaksamisen-kanssa-ei-kannata-leikkia-yrittaja–ala-unohda-pitaa-lomaa/fkbpJAAE

 

 

Kommentoi