Blogiessee: Mikä on oikeaa työtä?

05.05.17 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Uncategorized

Tämä blogiessee julkaistaan 9.5. Otteen blogissa http://www.otteella.fi/category/blogi/

 

 

Olen vasta äskettäin saanut kiinni ajatusmaailmassani häiriköineen kummallisen bugin. Sama bugi tosin tuntuu olevan yllättävän monella, ja se ilmeisesti johtuu ainakin mm. yhteiskunnan rakenteesta, lapsena opituista malleista ja vieläkin jossain määrin havaittavasta ah niin historiallisesta jäänteestä: pummi-duunari-porvari-luokittelusta.

Tämä ajatusbugini koskee työntekoa. Mikä on oikeaa työtä? Minkälainen tekeminen edes luokitellaan työnteoksi?

Olen pienestä lähtien ajatellut tämän oikean työnteon olevan sellaista, jossa täytyy pukea siistit toimistovaatteet päälle ja istua työhuoneessa koko päivä, halliten jotain osa-aluetta yrityksessä ja vastaillen tärkeisiin työpuheluihin koneen näpyttelemisen ohessa. Toki myös perinteiset ammatit, kuten palomies, lääkäri ja rakennusmies ovat lukeutuneet mielestäni näihin oikeisiin töihin, mutta ne ovat olleet hyvin kaukana minusta itsestäni.

Nyt yrittäjyysopintojen kautta onneksi ajatusmaailmani on hiukan avartunut. Uskon, etten ole ainoa, joka kipuilee tämän saman asian kanssa. Voiko töissä olla hauskaa? Voiko töistä saada lisää energiaa päiviinsä sen sijaan, että ne kuluttaisivat sitä? Onko kesäloma vasta sitten ansaittu, kun on stressitasot pilvissä paahtanut koko vuoden, kun joululomakin meni ryypätessä työhuolia pois ajatuksista?

Internetin ja digitalisaation vallattua länsimaisen yhteiskunnan on myös työteko muuttunut paljon. Jopa näissä perinteisissä toimistotöissä on tapahtunut muutosta etätyön mahdollisuuksien myötä. Puhutaan, että työnteko muuttuu pikkuhiljaa yhä enemmän projektiluontoiseksi. Tämä tarkoittaa, että perinteiset työajat ja -tehtävät tulevat myös olemaan vaihtelevampia, ja yrittäjähenkinen asenne on pop.  Nyky-yhteiskunta on synnyttänyt myös kokonaan uusia ammatteja, kuten esimerkiksi bloggaaminen ja some-vaikuttaminen. Etenkin tällaisia henkilöbrändiin liittyviä töitä on monen vaikea ajatella töinä – bloggaajathan vain ottavat kivoja kuvia ja kirjoittavat itsestään!

Yksi asia kuitenkin yhdistää kaikkea työtä, ja se on se itse tekeminen. Ruohonleikkaaja leikkaa ruohoa ja saa siitä tuntipalkan, hieroja hieroo asiakkaita ja saa heiltä palkkansa, laulaja harjoittelee laulamista ja etsii tuottajia ja levy-yhtiöitä itsellensä. Mikään ei tule helpolla! Toki aina voi väitellä, kuka on saanut kaiken ilmaisesi ja kuka taas joutuu raatamaan niska limassa töitä kymmenen euron tuntipalkkansa eteen. Elämässä nallekarkit eivät millään voi mennä täysin tasan, mutta jokainen voi rakentaa niistä sellaisen puumajan, linnan tai palatsin, kuin itse haluaa. Arvostetaan siis kaikenlaista työtä.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Blogiessee: Mikä on oikeaa työtä?, 2.0 out of 5 based on 1 rating

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Blogiessee: Mikä on oikeaa työtä?”

 1. Kajsa Lundell sanoo:

  Asiaa Milla!

  Näinhän ajatuksien pitäisikin mennä. Valmentaja on ammatti siinä missä putkimieskin. Mitä ovat sun omat toimenpiteet työn tekemisen eteen? Aotko kehittää itsellesi jonkun täysin uuden työn.

  Sillä persoonalla mikä sulle on osunut, on rahkeet vaikka minkälaiseksi ammattilaiseksi – oli se sitten some-PT tai virtuaali-insinööri 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Katarina Ojanen sanoo:

  Hyvää pohdintaa Milla, olen miettinyt paljon samoja asioita.

  Monesti esimerkiksi nuorille lukio- ja yläasteikäisille yritetään tuputtaa jotain tiettyjä ammatteja ”oikeana työnä” ja kunniakkaina ammatinvalintoina, vaikka loppujen lopuksi jokaista tulisi kannustaa löytämään juuri se oma juttu, jota kohtaan löytyy motivaatiota ja intohimoa. Eihän sillä ole mitään väliä mitä teet, kunhan nautit siitä (etkä vaikka vahingoita toiminnallasi ketään kolmatta osapuolta) todella.

  Ärsyttävää, että edelleen tällaiset ajattelumallit jylläävät monien mielessä vielä pitkälle aikuisikään. Moni saattaa huomata vasta keski-ikäisenä tai myöhemmin, että olisi kannattanut lähteä tavoittelemaan jo aiemmin sitä omaa juttuaan, jota ei yhteiskunnassa pidetty ”oikeana työnä”. Raivatkaa vaan kaikki rohkeasti omaa uniikkia polkuanne älkääkä välittäkö muista!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Tanja Verho sanoo:

  Olipas virkistävä blogikirjoitus. Itse olen siinä onnekkaassa tilanteessa, että olen saanut tehdä mukavaa työtä koko ajan. Siinäpä sitä tavoitetta kerrakseen – eikä se ole kuin itsestä kiinni. 😉

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!