Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Hypätään silmät kiinni, eikä katsota taakse



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jo nyt paljon pinnalla oleva kokeilukulttuuri tullee Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeiden myötä olemaan pinnalla tulevina vuosina todella näkyvästi.

Kärkihankkeen tarkoitus on löytää innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnan ja palveluiden kehittämiseen sekä lisätä omatoimisuutta ja yrittäjyyttä. Myös paikallisen päätöksenteon ja yhteistyön edistäminen kuuluu kärkihankkeeseen. Maailmanlaajuisesti on ainutlaatuista, että kokeilukulttuuri nostetaan hallitusohjelmaan. Hallituksen agendalta lähtevä kokeilujen mahdollistaminen sekä ruohonjuuritason innovaatiot yhdistetään Suomen mallissa. (Kokeileva Suomi vahvistaa kokeilukulttuuria n.d.)

Julkishallinnon kehittämisen saralla kokeilukulttuuri onkin ottanut vahvan roolin ketterän kokeilukehittäminen on tarttunut kuntiin, aluehallintoon, virastoihin, tutkimuslaitoksiin, ministeriöihin sekä verkoistoihin, jotka yhdistävät julkishallinnon toimijoita. Kokeiluita tukemaan, tietoa jakamaan sekä oppeja levittämään on lisäksi käynnistetty valtionhallinnossa kokeilukehittäämisen ohjelmia. (Kokeilukulttuuri tuli julkishallintoon jäädäkseen… 2017).

Proakatemialla ja tiimissmme kokeilukulttuuri on jo vahvasti läsnä, etenkin kun asiaa rupeaa oikeasti pohtimaan. Meillä on lupa vaikuttaa, muuttaa ja kokeilla erilaisia asioita. Tehdään eri tavalla kuin aiemmin, katsotaan miten meni ja mietitään miten jatkossa toimitaan. Toisaalta juttelin erään ammattikorkeakoulun edustajan kanssa, joka sanoi, että heidän organisaatiossaan on myös lupa kokeilla, mutta toisaalta kaikenlainen raportointi puuttuu.

Tarkemmin asiaa ajateltuani, monessa nuorekkaassa kokeilukulttuurin omaavassa yrityksessä/yhteisössä on ainakin omien kokemuksien mukaan isojakin puutteita juuri raportoinnin saralla. Kokeillaan ja testataan erilaisia menetelmiä, mutta ei oikeasti tiedetä mikä toimi tai ei toiminut. Saatika, että tiedettäisiin, miksi jokin toimi tai ei toiminut.

Myös meillä on osittain samaa ongelmaa. Uskallamme kokeilla, ja kokeilemme, paljon erilaisia asioita. Hypätään silmät kiinni pimeyteen. Usein kuitenkin unohdamme seurannan ja raportoinnin. Jos joku projekti esimerkiksi epäonnistuu, emme aina edes pyri etsimään perimmäisiä syitä; se mikä on jäänyt taakse on takana ja sinnehän ei katsota. Tai jos jokin hakuammunnalla tehty somepäivitys toimii superhyvin, jatkamme hakuammuntaa sen enempää miettimättä miksi jokin päivitys oli ylitse muiden. Osa meistä on hyvinkin tunnepohjaisia ihmisiä ja toimivat fiilispohjalta. Tekevät sitä mikä tuntuu hyvältä. Toiset meistä taas haluavat kylmää faktaa, ja pohjaavat päätökset vaan ja ainoastaan niihin. Ehkä useassa projektissa ja toiminnassamme pitäisi pyrkiä vahvemmin käyttämään hyväksi fiilis- ja faktapelaajien parhaat puolet: testataan fiiliksellä, mutta ei unohdeta faktoja. On hyvä uskaltaa hypätä, mutta aika ajoin kannattaa myös vilkaista taakse!

 

 

 

Lähteet:

Kokeileva Suomi vahvistaa kokeilukulttuuria. N.d. Kokeileva Suomi. [WWW-sivu]. Luettu 25.1.2018. http://kokeilevasuomi.fi/karkihanke

Kokeilukulttuuri tuli julkishallintoon jäädäkseen – hurraa-huuto kokeilijoille! 2017. Valtioneuvosto. Julkaistu 6.10.2017. [WWW-sivu]. Luettu 25.1.2018. http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10623/kokeilukulttuuri-tuli-julkishallintoon-jaadakseen-hurraa-huuto-kokeilijoille-

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close