Blogiessee: Eventassa myllää taas!

01.02.19 Esseen kirjoittaja: Katja Rämö
Kirjapisteet: 1
Kirja: -
Kirjan kirjoittaja: -
Kategoriat: Oppiva organisaatio

Aloitin Eventassa syksyllä 2017. Tästä on siis nyt kulunut noin puolitoista vuotta. Tänä aikana porukka ympärillä on vaihtunut käytännössä kolmeen eri otteeseen.

Ensimmäisenä syksynä Eventan valmistuvat, eli Eventa 2.0. oli jo melko erillään muusta porukasta, eikä heihin ehtinyt juurikaan tutustua, kun he jo joulukuussa valmistuivat.

Tammikuussa Eventassa aloitti heti uusi vuosikurssi viiden henkilön voimin, ja seuraavana syksynä vuosikurssiin saapui TAMKin sisäisen haun kautta kaksi uutta ihmistä lisää. Proakatemialla harvinaisten jatkuvien tiimien ongelma tiimiytymisen ja ryhmäytymisen kannalta onkin lähtökohtaisesti tiimiyrittäjien vaihtuvuus nopealla syklillä.

Tiimiytyminen

Toisin kuin Eventassa, muut tiimit tulevat akatemialle yhdessä, ja lähtevät yhdessä. Kaikki kulkevat saman matkan, samassa ajassa. Tiimiytymisessä ja hyvän tiimihengen tavoittelussa vaihtuvuus on luonnollisesti iso ongelma. Uskoisin, että me Eventassa teemme isoimman määrän työtä tämän eteen, ja siltikään emme aina ehdi päästä parhaisiin lopputuloksiin, kun seuraava vuosikurssi jo valmistuukin.

Nyt kun 3.0.-vuosikurssi valmistui, olisi meillä 4.0. ja 5.0. loistava mahdollisuus rakentaa tästä huipputiimi. Se on varmasti mahdollista, mutta tiimin dynamiikkaa horjuttaa jatkuvasti myös ulkopuoliset tekijät. Tiimissä on ollut paljon väsymistä ja uupumista, joka on johtanut muutaman yksilön kohdalla jopa sairaslomiin. Itse viimeisimpänä väsyin, ja jouduin ottamaan kuukauden levon akatemiasta ja Eventasta.

On hyvä muistaa, että yrityksissä henkilökunnan suuri vaihtuvuus voi olla iso syy organisaation toimimattomuuteen. Lisäksi se maksaa rahaa.

Hankalaa tästä tekee sen, että Eventa yrityksenä ei ole voinut vaikuttaa henkilöstönsä vaihtuvuuteen.

 

The Bureau Of National Affairs arvioi, että yhdysvaltalaiset yritykset menettävät noin 10 miljardia euroa vuosittain työntekijöiden vaihtumisesta aiheutuneisiin kuluihin. (Coadvantage, 2015)

 

Muutoksia! Heti! Nyt!

Jo aikaisin syksyllä 3.0. alkoi hiljalleen eristäytyä ydinporukasta. Tuntui siltä, että pinnan alla kupli suuri muutoshalukkuus lähes kaikkeen, mitä edelliset vuosikurssit olivat meidän edellä rakentaneet. En sano, että tämä olisi välttämättä huono asia, olemme tehneet paljon hienoja uudistuksia ja muutoksia, jotka vievät yritystoimintaamme eteenpäin. Ainiin, unohdettiin tosin tehdä rahaa kaiken tämän mylläyksen keskellä..

Me ”nelivitoset” olemme nyt Eventa. Koen, että kolmosten lähdettyä muutoksen hakeminen on vain voimistunut entisestään. Haluamme niin kovaa luoda jotain uutta ja hienoa, että muutoksen pakonomainen hakeminen näkyy jo pienimmissäkin käytänteissä. Ressujärjestelmän muutos, talouskäytäntöjen muutokset, uusia vastuuhenkilöitä ja pienryhmiä milloin mihinkin asiaan, sääntöjen viilaaminen ja muuttaminen.. Eihän tässä pysy kärryillä enää kukaan!

Myönnän olevani hieman muutosvastainen ihminen. Muutokseen totuttelussa kestää, ja siitä syystä olenkin usein osaltani jarruttamassa liian heppoisin perustein tehtäviä päätöksiä. Suurin osa muutoksista ja viilauksista on ollut hyvästä, mutta kaikkinensa kokonaisuutta ajatellen, herää kysymys, mikä on tarpeeksi?

Eikö vanhassa Eventassa osattu tehdä mitään oikein, jos kerran meidän täytyy heti muuttaa kaikki toimintatavat?

Liika on liikaa, ja uskoisin tällaisen toiminnan jatkuvana ajavan tiimiä tukehtumisen tilaan, ja estävän huipputiimikokemuksen.

 

Jätä tilaa henkilökohtaiselle parantumiselle ja kasvulle, sillä kehittävien mahdollisuuksien puute on yksi suurimmista syistä työpaikan vaihtamiseen. Luo sosiaalinen ja miellyttävä ilmapiiri, missä työntekijöillä on hyvät välit keskenään. Työntekijöiden sitoutumista voi parantaa ottamalla heidät mukaan sosiaalisiin tapahtumiin, tiiminrakennus aktiviteetteihin ja työpäivän jälkeisiin tapahtumiin. Kerro työntekijöillesi yrityksesi uutisista, keskustele niistä ja anna heille mahdollisuus sanoa oma mielipiteensä.”

 

Eventassa painotetaan avoimuutta ja suoraan puhumista. Se toteutuu kyllä, mutta nykyään aivan liian harvoin. Viimeksi menneellä viikolla, kun jälleen päädyimme puolivahingossa tällaiseen suoraa puhumisen dialogirinkiin, kaikille tuli parempi fiilis tiimimme toiminnasta, ja henki on ollut sen jälkeen huomattavasti parempi.

Silti, jos näitä dialogeja käydään neljän tunnin verran puolen vuoden aikana, se ei ole riittävästi. Edelleen pinnan alle jäi varmasti kytemään asioita, joita ei uskallettu tai viitsitty sanoa ääneen. Meidän pitäisi viettää aikaa enemmän yhdessä, jotta tuntisimme toisemme paremmin.

Isoin ymmärrys koko tiimin kesken taisi olla se, että kaikki jälleen palauttivat mieleen sen faktan, että tiimimme koostuu yksilöistä. Kaikki ovat erilaisia persoonia, ja siinä on edes yksi asia, jota emme pysty muuttamaan.

 

Lähde:

Pulsetip Analytics – blogi. Henkilöstön suuri vaihtuvuus liikevaihtoon. 2017.

https://pulsetip.com/fi/blog/the-tremendous-impact-employee-turnover-rate-reduction-has-on-the-bottom-line.html

 

Julkaistu Römpsälä-blogissa 1.2.2019

www.rompsala.wordpress.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Blogiessee: Eventassa myllää taas!, 4.0 out of 5 based on 1 rating Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!