Perse voittaa älyn

27.10.16 Esseen kirjoittaja: Riku Mäki
Kirjapisteet: 0
Kirja: Älykkyys-UKK
Kirjan kirjoittaja: Suomen Mensa ry
Kategoriat: Erikoistuminen toimialalle, Johtaminen, Oppiva organisaatio

Perse voittaa älyn

Tämän blogikirjoituksen tarkoitus ei ole kritisoida jo ennestään paljon parjattua median toimintaa, sillä asioiden ydin piilee syvemmällä – siitä kirjoitetaan mikä kiinnostaa. Tarkoitus ei myöskään ole kritisoida ihmisten halua harrastaa ja pitää huolta itsessään. Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on herätellä ajatuksia siitä, että miksi älyllisten ominaisuuksien tuominen esille on paitsiossa, kun sitä peilataan ihmisten fyysisen olemuksen saamaan huomioarvoon eri medioissa.

Sosiaalista mediaa ja erilaisia valtamedioita seuraamalla voi nopeasti havaita, että ihmiset viihtyvät tätä nykyä paljon enemmän salilla kuin takavuosina. Medioissa jaetaan valtavasti erilaisia treeni- ja dieettivinkkejä, puhumattakaan lukuisista selfie- ja belfie-kuvista, joiden hyökyaalto on päivittäistä tykitystä eri medioiden taisteluareenoilla. Vaikka liian kärkkäitä yleistyksiä ei pidäkään tehdä, varsinkaan näinä individualismin kylminä aikoina, niin jossain määrin voidaan havahtua sen asian edessä, että ihmisen fyysisestä ulkonäöstä on tullut elämää määrittävä tekijä. Äärimmillään voidaan puhua jopa ihmisarvon mittarista. Tätä ei pidä sekoittaa sellaiseen harrastamiseen tai kuntourheiluun, jonka pääpaino on ihmisen henkisessä ja fyysisessä jaksamisessa. Tällä tarkoitan sellaista toimintaa, jossa se urheilun hyvä olo haetaan kovin voimakkaasti kuntosalin ulkopuolisista asioista, tykkäyksien ja erilaisten kehujen kautta.

Vastaavasti milloin olette huomanneet jonkun kertovan treenaavan älyään, kehittävän ajatuksellisia ominaisuuksiaan, ongelmanratkaisutaitoaan ja päättelykykyään? Entä ylipäätänsä oppimista? Onko ylipäätänsä hyväksyttävää todeta sosiaalisessa mediassa, että on älykäs tai että treenaa älyään? Uskallan väittää, että ei ole. Sen sijaan treenatun saliperseen voi työntää paheksumatta ihmisten olohuoneeseen erilaisia kanavia pitkin, siinä ei koeta olevan mitään kummallista. Mitä tämä kertoo ihmisestä vielä 2016-luvulla? Varsin paljon.

Omaa älyään voi kehittää siinä missä ulkoisia omaisuuksiakin. Meitä ihmisiä saattaisi jopa hyödyntää, jos arvostaisimme enemmän ihmisten älyllistä treeniä. Voisimmeko tuoda kuntosalikeskeisten aiheiden rinnalle myös älyllisen treenin? Sallisimmeko älylle rehellisen mahdollisuuden, jotta ihmiset pääsevät treenaaman mielen lihaksia ja käyttämään sitä haasteiden ratkaisemiseen? Pystymmekö antamaan älylle hyväksyntää? Se veisi meitä eteenpäin kokonaisena ihmiskuntana. Keskeinen kysymys on kuitenkin se, että miksi näinä aikoina hyvin treenattua persettä arvostetaan enemmän kuin hyvin treenattua älyä.

 

Riku Mäki, Proakatemia

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (56 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Perse voittaa älyn, 5.0 out of 5 based on 56 ratings

Keskustele artikkelista

6 kommenttia to “Perse voittaa älyn”

 1. Teemu Pinomäki sanoo:

  Helvetin hyvä kirjotus Riku! Ottaa kantaa asiaan, joka varmasti mietityttää useampiakin, ainakin itseäni. Varsinkin kun meillä on interwebin tarjoama loputon tietomäärä käsiemme ulottuvilla, päätämme käyttää sen ”saliperseisiin”. Tosin ei mua kauheesti kiinnostaisi kuva jonkun gambiitti avauksestakaan.

  ”Sen sijaan treenatun saliperseen voi työntää paheksumatta ihmisten olohuoneeseen erilaisten kanavia pitkin.”– Lause oli täyttä kultaa!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. Timur Alanen sanoo:

  Mielettömän hyvää tekstiä ja olen itsekin huomannut samoja asioita, löysit kyllä niin osuvan kirjoitusasun tälle asialle. Näitä sun tekstejä on kyllä ilo lukea!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Essi Vaara sanoo:

  Hyvää tekstiä Riku, aika hyvin oot saanut monen ajatukset puettua tähän tekstiin ja taas ihanaa Rikun pohdiskelevaa mietintää! Mutta onko älykkyys mediaseksikästä?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Janne Kivioja sanoo:

  Erittäin hyvää pohdintaa maailman menosta! Tuli sellainen mieleen, että mitä tapahtuisi instagram-julkkiksille, jos sovellusta ei enää huomenna jostain syystä olisikaan? Tykkäykset loppuisivat kuin seinään, ja alusta jolle itsetunto on rakennettu romahtaisi. Voipi olla myös itsetunnolle sama kohtalo.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Santeri Saarinen sanoo:

  Hyvää pohdintaa ilmiöstä, jonka varmaan jokainen meistä on huomannut. Pidän itse kuntosalia todella hyvänä harrastuksena, jos siinä on tarkoituksena kehittää omaa hyvinvointiaan ja terveyttä. Siinä samalla ulkonäkökin tietysti muokkautuu kohti tällä hetkellä vallassa olevaa trendiä, mutta se ei saisi olla pääasia harjoittelussa. Älyäkään ei missään nimessä saa unohtaa ja sen treenaamisesta olisi hyvä tulla ”juttu” tulevaisuudessa. Tämä muutos kuitenkaan ei varmasti tapahdu hetkessä ja belfiet luultavasti hallitsevat somea niin kauan, kun niistä maksetaan poskettomia summia ja ihmiset antavat niiille tykkäyksiä. Kultainen keskitie varmaankin olisi terveellisyyteen tähtäävän harjoittelun ja henkisten ominaisuuksien kehittämisen yhdistämisessä.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Janica sanoo:

  Ajatuksia herättävä kirjoitus! Fyysisen treenin tulokset tosiaan iskevät sosiaalisessa mediassa suoraan silmille. Niillä toivotaan mm. uskottavuutta ja huomiota. Valitettavasti moni ei kuitenkaan ymmärrä, että kaikki nämä kuvat eivät vastaa todellisuutta. Ne voivat olla luonnottomia ja vieläpä käsiteltyjä kaikessa hienoudessaan. Oikeastaan nyt, kun alan oikein asiaa pohtimaan, niin kyllä oman mielenkiintoni herättää sosiaalisessa mediassa enemmänkin hauskat tarinat ja nokkelat kommentit, kuin treenatut pakaralihakset, jotka alkavat olla somen peruskauraa. Ehkä sitä treenattua älykkyyttä saattaa olla vaikeampi sosiaalisessa mediassa tuoda esille?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!