Perse voittaa älyn

27.10.16 Esseen kirjoittaja: Riku Mäki
Kirjapisteet: 1
Kirja: Älykkyys-UKK
Kirjan kirjoittaja: Suomen Mensa ry
Kategoriat: Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys

Perse voittaa älyn

Tämän blogikirjoituksen tarkoitus ei ole kritisoida jo ennestään paljon parjattua median toimintaa, sillä asioiden ydin piilee syvemmällä – siitä kirjoitetaan mikä kiinnostaa. Tarkoitus ei myöskään ole kritisoida ihmisten halua harrastaa ja pitää huolta itsessään. Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on herätellä ajatuksia siitä, että miksi älyllisten ominaisuuksien tuominen esille on paitsiossa, kun sitä peilataan ihmisten fyysisen olemuksen saamaan huomioarvoon eri medioissa.

Sosiaalista mediaa ja erilaisia valtamedioita seuraamalla voi nopeasti havaita, että ihmiset viihtyvät tätä nykyä paljon enemmän salilla kuin takavuosina. Medioissa jaetaan valtavasti erilaisia treeni- ja dieettivinkkejä, puhumattakaan lukuisista selfie- ja belfie-kuvista, joiden hyökyaalto on päivittäistä tykitystä eri medioiden taisteluareenoilla. Vaikka liian kärkkäitä yleistyksiä ei pidäkään tehdä, varsinkaan näinä individualismin kylminä aikoina, niin jossain määrin voidaan havahtua sen asian edessä, että ihmisen fyysisestä ulkonäöstä on tullut elämää suurempi tarkoitus. Äärimmillään voidaan puhua jopa ihmisarvon mittarista. Tätä ei pidä sekoittaa sellaiseen harrastamiseen tai kuntourheiluun, jonka pääpaino on ihmisen henkisessä ja fyysisessä jaksamisessa. Tällä tarkoitan sellaista toimintaa, jossa se urheilun hyvä olo haetaan kovin voimakkaasti kuntosalin ulkopuolisista asioista, tykkäyksien ja erilaisten kehujen kautta.

Vastaavasti milloin olette huomanneet jonkun kertovan treenaavan älyään, kehittävän ajatuksellisia ominaisuuksiaan, ongelmanratkaisutaitoaan ja päättelykykyään? Entä ylipäätänsä oppimista? Onko ylipäätänsä hyväksyttävää todeta sosiaalisessa mediassa, että on älykäs tai että treenaa älyään? Uskallan väittää, että ei ole. Sen sijaan treenatun saliperseen voi työntää paheksumatta ihmisten olohuoneeseen erilaisia kanavia pitkin, sillä siinä ei koeta olevan mitään kummallista. Mitä tämä kertoo ihmisestä 2016-luvulla? Varsin paljon.

Omaa älyään voi kehittää siinä missä ulkoisia omaisuuksiakin. Voisiko meitä ihmisiä hyödyttää se, että arvostaisimme enemmän ihmisten älyllistä treeniä? Voisimmeko saada kuntosalikeskeiset päivitykset myös älyn areenoille? Entä voisimmeko tuoda kuntosalien rinnalle myös sellaisia paikkoja tai mahdollisuuksia, joissa ihmiset pääsisivät treenaaman mielen lihaksia ja kohtaamaan toisiansa älyllisten haasteiden parissa? Voisimmeko yksinkertaisesti antaa älylle tervettä hyväksyntää? Se veisi meitä eteenpäin ihmisinä, yksilöinä ja kollektiivisesti kansakuntana. Keskeinen kysymys on kuitenkin se, että miksi näinä aikoina hyvin treenattua persettä arvostetaan enemmän kuin hyvin treenattua älyä.

 

Riku Mäki, Proakatemia

http://pieceoftotal.blogspot.com/2016/12/perse-voittaa-alyn.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Perse voittaa älyn, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Perse voittaa älyn”

 1. Teemu Pinomäki sanoo:

  Helvetin hyvä kirjotus Riku! Ottaa kantaa asiaan, joka varmasti mietityttää useampiakin, ainakin itseäni. Varsinkin kun meillä on interwebin tarjoama loputon tietomäärä käsiemme ulottuvilla, päätämme käyttää sen ”saliperseisiin”. Tosin ei mua kauheesti kiinnostaisi kuva jonkun gambiitti avauksestakaan.

  ”Sen sijaan treenatun saliperseen voi työntää paheksumatta ihmisten olohuoneeseen erilaisten kanavia pitkin.”– Lause oli täyttä kultaa!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Timur Alanen sanoo:

  Mielettömän hyvää tekstiä ja olen itsekin huomannut samoja asioita, löysit kyllä niin osuvan kirjoitusasun tälle asialle. Näitä sun tekstejä on kyllä ilo lukea!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Essi Vaara sanoo:

  Hyvää tekstiä Riku, aika hyvin oot saanut monen ajatukset puettua tähän tekstiin ja taas ihanaa Rikun pohdiskelevaa mietintää! Mutta onko älykkyys mediaseksikästä?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!