Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: Nuori, tiedä tulosi ja menosi!



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Nuori, tiedä tulosi ja menosi!


Blogikirjoitus

 

Kuinka saada rahat riittämään haaveisiin? Miten vaurastua? Kaikki tämä on lähes kokonaan kiinni siitä, kuinka talouttasi hallitset. Jokainen on varmasti kuullut sanonnan: ”ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot”. Tuokaan sanonta ei kuitenkaan ole aivan se oikea tie, jos puhutaan reseptistä onnistunutta elämää tukevaan hyvään ja terveelliseen talouteen. Pienet menot toki vapauttavat rahaa muun muassa säästämiseen, joka onnistuessaan johtaa vaurastumiseen. Mutta tätäkin oleellisempaa on tuntea menonsa ja tulonsa, sekä hallita niitä.

Tulojen ja menojen hallitsemiseen paras tapa on tehdä budjetti. Laskelma siitä, mitä tulee ja menee. Helpointa budjettia tehtäessä on lähteä liikkeelle tulojen selvittämisestä. Tulot ovat yleensä keskittyneet palkkoihin, tukiin ja nuorena esimerkiksi syntymäpäivä- tai joululahjarahoihin. Omasta tilanteesta riippuen, kannattaa päättää tekeekö budjetin viikolle, kuukaudelle, vuosineljännekselle vai koko vuodelle. Tulojen vakiintuessa säännöllisiksi, kuukausibudjetti on ehkä helpoin ja selkein tapa tehdä budjetti. Epäsäännöllisillä tuloilla budjetti kannattaa tehdä aina sille ajalle, joka tulojen saamisten välillä on. Jos esimerkiksi saat tuloja kesätöistä sekä joulun kiireapulaistöistä, kannattaa budjetti tehdä puolivuosittain. Toinen vaihtoehto on jakaa tulot tasaisesti joka kuukaudelle ja tehdä kuukausibudjetti.

Kun olet päättänyt, millainen budjetti sopii sinulle, voit lisätä siihen arviosi tulossa olevista sekä nykyisistä rahoistasi. Seuraavaksi täytyy budjettiin kirjata kaikki menosi. Jos valitsit kuukausibudjetin, kirjaa budjettiin kaikki edellisen kuukauden menosi. Voit katsoa menot joko verkkopankista käyttäessäsi pankkikorttia tai kuiteista. Äläkä unohda merkitä velkojasi, kuten laskuja ja osamaksuostoja. Jos et löydä kaikkia viime kuukauden menojasi, voit aloittaa seuraavasta kuukaudesta, jolloin alat pitämään kirjaa kaikista asioista, joihin käytät rahaa.

Kun olet saanut budjettisi valmiiksi, näet edessäsi tulot ja menot selkeästi jäsenneltynä. Nyt voit pohtia mitkä menoistasi ovat välttämättömiä elämän laadun ylläpitämiseksi ja onko sinulla menoja, joista voisit karsia. Sinun kannattaa luokitella menosi esimerkiksi välttämättömiin menoihin, kuten koti ja ruoka, tärkeisiin menoihin, kuten vaatteet ja puhelin, sekä muihin menoihin, kuten viihdykkeet ja harrastukset. Määrittele itse, mitkä menoistasi kuuluvat mihinkin luokkaan. Tärkeintä on kuitenkin tunnistaa, mitkä menoistasi ovat sellaisia, joita voisit jättää vähemmälle.

Huomaa, että välttämättä ei ole tarpeellista poistaa kaikkia menoja, jotka eivät ole jollakin tavalla hyödyllisiä. Elämästä kuuluukin nauttia ja sen tähden menojen ja tulojen tiedostaminen on äärimmäisen tärkeätä. Tiedostamalla kaikki tulosi ja menosi, voit ohjata niitä täyttämään paremmin tarpeitasi.

 

Kirjoittanut Joni Ramu

Julkaistaan Ote omaan talouteen -blogissa, jonka tarkoitus on tukea nuoria oman talouden hallinnan haasteissa.

www.oteomaantalouteen.fi

 

 

Lähteet:

Luettu 9.10.2017: https://www.martat.fi/marttakoulu/omat-rahat/talouden-suunnittelu/

Luettu 9.10.2017: https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/oma-talous/tulot-menot-528

 

Julkastu: https://pieceoftotal.blogspot.fi/2017/12/kuinka-saada-rahat-riittamaan.html

 

Kommentit
Kommentoi