Älykäs itsensä johtaminen

11.12.14 Esseen kirjoittaja: Selina Kustula
Kirjapisteet: 3
Kirja: Älykäs itsensä johtaminen
Kirjan kirjoittaja: Pentti Sydänmaanlakka
Kategoriat: Johtaminen

Olen jotenkin ihmeenkaupalla onnistunut kehittymään itsensäjohtamisessa. Olen aina pitänyt itseäni siinä todella huonona. Itsekuri on surkea, myöhästelen paljon, unohtelen asioita, asiat jäävät viime tippaan. Nämä ovat kaikki asioita, joita miellän huonoksi itsensäjohtamiseksi. Olen kuitenkin kehittynyt todella paljon vuoden sisällä. Kalenterin hallinnasta olen saanut paljon positiivista palautetta, että olen siinä kehittynyt. Olen huomannut itsekin hallitsevani sen paremmin ja samoin stressinsietokykyni on parempi. Kestän kiirettä paljon paremmin nyt, koska olen oppinut itsekkääksi. Valintani riippuvat minusta itsestäni. En enää yritä miellyttää niin paljon tai mukautua kenenkään muun toiveisiin. Minä olen se päätöksen tekijä. Kun tekemistä on paljon, silloin etsin ratkaisuja ja järjestelen asioita. Teen ongelmalle jotain, enkä vain ahdistu siitä.

Sain yllättävän kommentin ystävältäni. Hän oli lukenut Pentti Sydänmaanlakan Älykäs itsensäjohtaminen –kirjan opiskeluihinsa liittyen. Hän oli kirjoittanut esseeseen, että ymmärtää sen jälkeen minua paljon paremmin. Repesin nauramaan, mutta hetken nauramisen jälkeen päätin tarttua samaiseen kirjaan ja lopettaa itseni moittimisen itsensäjohtamisen suhteen.

Itsensäjohtamiseen liittyy seitsemän periaatetta

 1. Merkitys: etsi elämäsi syvempi merkitys (pysähdy)
 2. Fokus: keskity olennaiseen ja elä yksinkertaisesti
 3. Aitous: ole aito ja rehellinen itsellesi
 4. Uudistuminen: ole rohkea ja uudistu jatkuvasti
 5. Itsekuri: älä anna periksi ja ole kärsivällinen
 6. Herkkyys: herkkyydet ovat ikkunoita maailmaan
 7. Nöyryys: tunnista keskeneräisyytesi

Käyn nyt jokaisen osasen läpi.

 1. Merkitys

Sydänmaanlakka painottaa pysähtymistä ja oman vision hahmottamista ja miettimistä. Eikä tarkoitus ole, että nyt täytyisi muuttaa Intiaan vuodeksi ja selvittää oma visio ja oivaltaa samalla elämän merkitys. Tarkoituksena on, että säännöllisesti käyttäisi aikaansa siihen, että miettii, mitä elämällään tekee ja mihin on menossa.

Usein kuvittelen, että olen aivan hukassa ja vailla mitään päämäärää. Ehkä se ei kuitenkaan ole ongelma. Ongelma olisi, jos minulle ei ikinä heräisi tuollaista kysymystä päähän. Loppujen lopuksi minulla on aika selkeä visio siitä, mihin olen menossa ja mitä arvoja noudatan ja mitkä asiat minulle ovat merkityksellisiä.

 1. Fokus

”Arvokas elämä on arvojohdettua elämää. Jos yrittää saavuttaa kaiken, voi olla, ettei saavuta mitään”, Sydänmanlakka toteaa. ”Ajanhallinta on keskittymistä ja priorisointia.” Olen kehittynyt aivan valtavasti fokusoinnissa viimeisen vuoden sisällä. Olen aina ollut kaikesta erittäin kiinnostunut ja innostunut ihminen. Ajatukset säntäilevät ympäriinsä jatkuvasti ja teen montaa asiaa yhtä aikaa. Sen vuoksi fokusointi on ollut minulle vaikeaa. Tiedän kyllä järjen tasolla, että mitä enemmän on projekteja kesken, sen vähemmän on paukkuja pistää yksittäiseen projektiin. Samoin kuin kaikkien kaveri, ei ole kenenkään kaveri.

Viime keväänä Business Campillä pääsin ensimmäistä kertaa aikoihin viikoksi pois arjen keskeltä. Oli ikään kuin lomalla ja vietti lomansa lempipuuhansa parissa eli liikeideaa kehitellen. Silloin pääsin niin uskomattomaan flow-tilaan, että se tuskin unohtuu koskaan. Sain myös todistettua itselleni, että pystyn siihen. Nordic Business Forumin Jyri Linden sanoi: ”Strategian ulkopuoliset onnistumiset ovat kaikista vaarallisimpia yritykselle.” Tuo on ollut siitä lähtien mottoni. Tässä on yhteen lauseeseen kiteytettynä sekä ongelmani että ratkaisuni.

Olen aina ollut todella kiinnostunut ja innostunut kaikesta. Se on ollut suurimpia vahvuuksiani, koska innostus poikii onnistumisia.  Tähän pysyvä ja jatkuvasti toimiva ratkaisu on kirkastaa omaa visiota ja kysyä valintoja tehdessä, viekö se lähemmäksi tavoitetta vai ei? Jos ei, unohda se, vaikka olisi kuinka hieno ja mahtava idea (niitä riittää!).

 1. Aitous

Avainsana aitouteen on rehellisyys itselleen. Tässä olen hyvä. Uskon, että olen niin rehellinen itselleni, että tämä vahvuus vaikuttaa suuresti siihen, kuinka hyvä olen johtamaan itseäni. Pyrin olemaan sama ihminen niin äidin, anopin, kaverin, pomon, poikaystävän, ventovieraan kuin asiakkaankin edessä. Koen esittämisen todella raskaaksi.

Nyt täytyy painottaa, että tarkoitan tässä toden teolla sitä, että on aito. Välillä kuulee esimerkiksi mummoille puhuttavan, kuin he eivät olisi aikuisia, paljon elämään nähneitä ihmisiä. Samoin lapsille puhutaan kuin he olisivat idiootteja. Asiakkaan edessä esitetään jäykempään kuin mitä ollaan. Instagramissa esiintyvä henkilö on aivan eri maailmasta kuin sama ihminen arkena kavereidensa kesken. Viikonloppuna baarijonossa tapellaan kaatokännissä, mutta seuraavalla viikolla vakuutellaan potentiaalista työnantajaa silmät kirkkaina: ”Kyllä, minä hallitsen alkoholin. Edustustilaisuudet eivät ole mikään ongelma.”

Mielestäni pitäisi tilanteessa kuin tilanteessa toimia niin, että voi seistä tekojensa takana. Tapaan aika-ajoin ihmisiä, jotka pitävät sosiaalista mediaa jotenkin pelottavana. Ajatus siitä, että tekstit ja kuvat ovat ikuisesti netissä, pelottaa. Mutta jos aina toimii niin, että ei tarvitse kenellekään mutista tai selitellä, miksi toimi niin. Myöntää virheensä, jos on niitä tehnyt ja jos ei koe tehneensä virhettä, seisoo mielipiteensä takana. Ei kai se loppujen lopuksi sen ihmeempää ole. Kaveri naurahti tähän, että oli oikein kunnon anti-YOLO-puhe. Itse sanoisin, että se oli pro-YOLO. Kun kerran elät vain kerran, älä elä miellyttääksesi muita vaan toimi omien arvojesi mukaisesti niin ei tarvitse kauheasti epäröidä, että kukahan tästäkin kuulee.

 1. Uudistuminen

Tietyllä tavalla jatkuva uudistuminen ja kehittyminen aiheuttavat minussa levottomuutta. Tiedonnälkä on suuri ja haluan jatkuvasti kasvaa ja oppia uutta. Fokusoimisen sijasta se menee helposti säntäilyksi ympäriinsä. Ehkä tämä on minulla jo todella hyvin hallussa, mutta fokusoinnin puute syö tämän voiman.

 1. Itsekuri

Sydänmaanlakka toteaa, että itsekuri on yksi itsensä johtamisen tärkeimpiä asioita. Tämä minulta puuttuu. Pureskelen edelleen kynsiä stressaantuneena, vaikka olen jo 24-vuotias. Syön käytännössä päivittäin suklaata. En saa itseäni salille tai lenkille mitenkään. Esseet kirjoitan vasta viimeisenä päivänä. En nouse sängystä niin aikaisin kuin olen itselleni luvannut. Tiedän kyllä, että elämäni helpottuisi monella tapaa, jos saisin parannettua itsekuria.

Sydänmaanlakka tiivistää jälleen erittäin hyvin ajatuksia: ”Me olemme sitä, mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus on tapa!” Äärimmäisen hyvin sanottu! Me todellakin olemme sitä, mitä toistuvasti teemme. Tähänhän perustuu ajatus henkilöbrändin rakentamisesta ja yhtä lailla yrityksen brändin rakentamisesta. Miksi ei myös aivan oikeasti oman itsensä rakentaminen olisi sitä? Toistoa, toistoa, toistoa. ”Mutta luota, että kaikki tärkeät asiat elämässäsi tapahtuvat ajallaan.” Tulipa muuten ihanan rauhallinen olo nyt. Taisin juuri rauhoittua.

 1. Herkkyys

Olen mielestäni aika herkkä ihminen. Enkä nyt tarkoita sitä herkkyyttä, kun itken ilosta ja surusta ja vähän mistä vaan. Tarkoitan sitä herkkyyttä, kun huomaa pieniä asioita ja aistii ilmassa mielialan muutokset. Huomaa pienet vihjeet. Olen siinä hyvä. Huomaan ihmisissä asioita. En tosin ole koskaan osannut yhdistää tätä itsensä johtamiseen tai mitenkään erityiseksi vahvuudeksi. ”Katsele todellisuutta mahdollisimman monesta ikkunasta. Ihmettely on kaiken luovuuden ja innovatiivisuuden lähtökohta.”

 1. Nöyryys

Tämän sanan kohdalla pää lyö tyhjää. Ei oikeastaan edes lyö tyhjää vaan on sellainen kevyt tunne, kun ei ole valmista kantaa asiaan. Toisaalta olen siinä mielessä nöyrä, että uskon, että voin oppia aivan keneltä tahansa jotain. Kuka tahansa voi opettaa minulle jotain uutta. Olen nöyrä, koska etsin jatkuvasti lisää tietoa, enkä koe olevani valmis. Otan kuitenkin todella raskaasti saamani kritiikin. Aloin nyt miettiä, että johtuuko se siitä, että kokisin olevani jotenkin liian hyvä tai muiden olevan väärässä. Tai otanko kritiikin raskaasti, koska olen leuhka. Nyt mietittyäni asiaa, voisin tehdä veikkauksen, että kritiikki on minulle vaikeaa, koska yritän todella kovasti. Voin oikeasti sanoa, että yritän parhaani. Ja kun oma paras ei riitä, se on todella raskasta. Tämä oli yllättävä oivallus. Täytyy palata tämän ajatuksen äärelle uudelleen.

 

Todella mielenkiintoinen aihe. Nyt täytyy vain laittaa painoarvoa itsekurille ja fokusoinnille ja jatkaa seuraavan esseen pariin. Ehkä alustan pajan tästä aiheesta niin pääsen pohtimaan lisää.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Älykäs itsensä johtaminen, 3.0 out of 5 based on 1 rating Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!