Tampere
28 Mar, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Alex



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Sukelsin ensikertaa äänikirjojen maailmaan, ensimmäinen kirjavalinta yllätti ihan itsenikin ja se oli Alexander Stubbin elämänkerta. Ennakkoluuloja oli, mutta mielenkiinto tätä teosta kohtaan heräsi vielä enemmän, kun kuulin, että Stubb lukee äänikirjansa itse – peukku siitä. Minua on aina kiehtonut kuulla toisten urapolkuja ja miten he ovat päätyneet elämässään juuri niihin valintoihin, mitä matkan varrella on suotu. Kiinnostukseni politiikkaan on hyvin ristiriitainen, lähinnä turhauttaa, kun edes ajattelen sitä. Ei sen enempää poliittisesta näkemyksestäni tähän esseeseen.

 

Alexander Stubb on syntynyt urheiluperheeseen ja hän on jo pelkän nimensä perusteella saanut kohdata paljon ennakkoluuloja, kun nimessä on yksi X ja kaksi B:tä, oletetaan, että on syntynyt kultalusikka suussa. Stubb kertoo tällaisen asenteen lähinnä hymyilyttäneen, mutta samalla ottanut pannuun. Stubb on kaksikielinen ja on varttunut normaalissa helsinkiläisessä kerrostalolähiössä. Politiikasta saati uskonnosta ei Stubbien perheen kotona puhuttu, vaan urheilusta. Stubb kertoo kasvaneensa vapaamieliseen, kansainväliseen, suvaitsevaiseen, toista kunnioittavaan, kannustavaan ja myönteiseen perheeseen.

 

Vaihto-oppilaana ollessaan Stubb huomasi, että kansainvälinen politiikka on SE juttu. Stubb pääsi ulkoministeriöön osastosihteerin vakanssilla. Tarkoituksenaan vain käväistä kesätöissä ja muuttaa syksyllä Lontooseen, jossa hänen tyttöystävänsä, nykyinen vaimonsa, Suzanne jatkaisi opintojaan. Mutta keästyö vierähti kahdeksi vuodeksi. Syksyllä 1995 hän pääsi ensimmäistä kertaa muistiinpanojen tekijäksi reflektioryhmän kokoukseen, Brysseliin. Se oli Stubbin ensimmäinen kokemuksen EU-neuvotteluhuoneessa. Menestyksen vankkana pohjana Stubbilla on varmasti se fakta, että hän hallitsee viisi eri kieltä; suomi, ruotsi, englanti, saksa ja ranska. Ulkomailla työskenteleviksi haluavilla on oltava hyvä kielitaito, tai ainakin vankka halu oppia ja sisäistää uusia kulttuureja.

 

Koulutus:

 

  • High School diploman Yhdysvalloissa Mainland High Schoolissa FLoridan Daytona Beachissa 1986
  • Ylioppilas 1988 helsinkiläisestä Gymnasiet Lärkanista
  • Bachelor of Arts -tutkinnon Furman Universityssa Etelä-Carolinassa 1993, valtio-opin Master of Arts -tutkinnon Bruggen College of Europessa 1995
  • Sorbonnen Yliopistossa Dîplome de Langue et Civilisation Française –diplomin 1994 Pariisissa
  • Filosofian tohtori (PhD) kansainvälisestä politiikasta London School of Economicissa. Väitöskirjan aiheena oli Euroopan unionin joustava yhdentyminen 1999.

 

Stubbin urapolku:

 

  • Europarlamentaarikkona 2004–2008
  • Ulkoministerinä 2008–2011
  • Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä 2011–2014
  • Pääministerinä 2014–2015
  • Valtiovarainministerinä 2015–2016
  • Ministeriuran jälkeen Stubbista tuli kesällä 2017 Euroopan investointipankin varapääjohtaja
  • Marraskuussa 2017 Stubb aloitti Martti Ahtisaaren seuraajana konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen hallituksen puheenjohtajana.

 

Ulko- ja Pääministereinä Alexander Stubb muistetaan varmasti parhaiten, siinä työssä joutuu kovan kritiikin ja ison suurennuslasin alle. Kirjassaankin hän mainitsee, että harva haluaa, että Suomen pääministeri onnistuu. En voi käsittää, mikä siinä on, että toisen onnistuminen on toiselle silkkaa katkeruutta. Kaikki tekemiset käännetään ja väännetään vastaan. Tämä on juuri yksi suurin asia, mikä minua koko politiikassa ja ylipäätään julkisuuden henkilöissä harmittaa. En voi käsittää miten ihmiset ovat niin katkeria ja luulevat, että kun on julkinen työ, on jotenkin oikeus tuomita ja haukkua ihan niin kuin olisi lupa siihen. Miksi täytyy aina hakea ne huonot puolet, eikä vaikka kiittää, kun on tehnyt jotain upeaa ja merkittävää. Alexander Stubb jakaa varmasti mielipiteet vahvasti kahtia, suurin osa ei ole perehtynyt median tuotoksia syvemmälle ja niiden pohjalta ovat valmiita tuomitsemaan ja sanomaan ikäviä kommentteja – se jos jokin on surullista. Itsestäni ei olisi koskaan ryhtyä näin julkiseen työhön, kiitos siis heille, joilla on vahva itsetunto kohdata kaikki ne vaikeimmatkin asiat, joita uran aikana ja myöskin sen jälkeen tulee.

 

Suosittelen jokaista vähäänkään kiinnostunutta lukemaan / kuuntelemaan tämän kirjan, vaikka siihenkin on syytä suhtautua maalaisjärjellä. Toinen kirja, joka minulla on sattumalta kesken, on Kirsi Pihan rytmihäiriö. En tiennytkään aikaisemmin, että juuri Kirsi Piha oli toiminut myös Alexander Stubbin kampanjapäällikkönä. Itse pidin kirjasta ja siitä, kuinka kokonaisvaltaisen kuvan siitä sai.

 

“Dream, believe, work hard, succeed. Pitää unelmoida, uskoa ja tehdä hemmetisti töitä, ja sitten onnistuu, mutta pitää ymmärtää myös epäonnistumiset.” – Alexander Stubb

 

Kommentit
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close