Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

AI:n hyötyjä ja haittoja



Kirjoittanut: Vili Anttonen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

AI:n hyötyjä ja haittoja

 

Musk toteaa myös, että tekoälyt kehittyvät eksponentiaaliseen tahtiin. Tästä hyvänä esimerkkinä AlphaGo, joka onnistui päihittämään maailman parhaat GO pelaajat kuudessa kuukaudessa sen kehittämisen jälkeen. Tämän jälkeen tuli AlphaZero, joka onnistui vielä päihittämään AlphaGo:n 100-0. Pelkästään tämä pystyy jo osoittamaan, että tekoäly pystyy kehittämään itseään niin nopeaan tahtiin, että oikeilla eväillä se menee ihmisaivojen ohi.

Moni pelkää tekoälyä ja sen kehittymisen tuomia haittoja. Yksi näistä pelkääjistä on Elon Musk. Elon Muskin mukaan ne, jotka eivät pelkää tekoälyä, vain kieltävät koko asian sen takia, että he eivät voi uskoa koneen olevan heitä viisaampi. Totta kai tekoäly tuo mukanaan vakavia vaaroja ja se olisi minusta hölmöä väittää vastaan. Vaaroja ilmenee, kun puhutaan supertekoälystä, jolla viitataan tekoälyyn, joka ylittää maailman viisaimpien ihmisten älykkyyden. Supertekoälyn kanssa tulee olla todella varovainen varsinkin sen tavoitteiden asettamisen kanssa. Moni uskoo, että tekoäly kääntyisi meitä vastaan, mutta tämä ei ole se oikea huolen aihe. On olemassa kaksi asiaa, mistä ammattilaiset ovat oikeasti huolissaan tekoälyyn liittyen. Ensimmäinen on se, että tekoälyä käytetään väärin. Esimerkiksi väärissä käsissä niitä voitaisiin hyödyntää aseiden yhteydessä. DW Documentaryn dokumentissa puhuttiin AI -aseista ja kuinka niiden kautta on helpompaa toteuttaa terrorismia, etenkin anonyymisti. Tämän lisäksi tekoälyllisistä laitteista pystytään tehdä mahdottomia jäljittää ja niin edespäin. Toinen suuri huolen aihe tekoälyn parissa on se, että jos sitä komennetaan tekemään jotain hyödyllistä, niin tekoäly toteuttaa sen vaarallisella tavalla. Otetaan esimerkiksi se, että komennat älyautoautoasi ajamaan lentokentälle mahdollisimman nopeasti ja tekoäly tajuaa sen siten, että mennään niin kovaa kuin auton moottorissa riittää tehoja. Tämäkään ei ole kovinkaan toivottu tilanne. Eli miten näitä pystytään estämään, niin siihen on muutama tapa. Ensimmäisen ongelman kanssa Musk esitti idean, että tekoälyjen luontia alettaisiin seuraamaan tarkasti. Vähän niin kuin ydinaseiden luomista. Ei niitä ydinaseitakaan ihan joka jamppa saa tehdä ja tekoälyllä on kuitenkin vastaavan kokoinen tuhomahdollisuus. Tätä toista ongelmaa oli lähestytty juurikin edellä mainitulla tavoitteiden asettamisella. Siinä riskinä onkin, että joitain rajoja unohdetaan tekoälylle asettaa ja tämän takia tekoäly voi toimia väärin, kuin alun perin on ajateltu.

Mitä hyötyjä?

Yksi suurimmista on ihmisten tekemien virheiden vähentäminen. Tämä pätee monella eri alalla, oli se sitten turvallisuusala tai terveysala. Se on fakta, että ihminen tekee virheitä vaikka kuinka tarkkaan tekisi työtään. Tekoälyn avulla voitaisiin eliminoida näitä virheitä, sillä tietokone tekee huomattavasti vähemmän virheitä kuin ihminen. Kuvitellaan vaikka lääkärin tekemä väärä diagnoosi. Tämä voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan, mutta jos lääkäriä avustamassa olisi tekoäly, joka ottaa huomioon pienimmätkin lihaksen värähtelyt, niin tämmöisiltä virheiltä pystyttäisiin välttymään kokonaan. Vastaavanlainen tehokkuus tulisi myös säästämään valtiolta huomattavia summia sairauskuluja ja niin edespäin.

Nykyäänhän moni ala alkaa hyödyntämään enemmän ja enemmän tekoälyä sekä tietokoneita. Tässä kirjoittaessa tuli mieleen muuan reissu ST-koneistuksen työtiloihin. ST-koneistus tuottaa muun muassa monimutkaisia sylinterejä, joidenka tekoon meni ihmiskäsin monia kertoja enemmän kuin mitä tämän hetkisillä roboteilla. Näiden koneiden avulla metallimiehet ovat päässeet niin sanotuista paskahommista hieman erilaisempiin työtehtäviin. Ne, jotka aikaisemmin tekivät sylintereitä käsi, ohjaavat nykyään robottikäsiä, jotka tekevät itse fyysisen työn. Tämän avulla säästytään fyysistä vaivoista ja työtapaturmista. Tästä päästään myös joidenkin huolenaiheeseen nimeltä ”Robotit vievät meidän työpaikkamme”. Tämän ei ole ihan noin yksiselitteinen asia, vaan enemmänkin robotit tulevat vaihtamaan meidän työnkuvaa. Samalla kuin AI kehittyy, niin kehittyy myös teollinen. Sehän ei ihmisiltä muuta vaadi kuin sopeutumista ja tunnetusti siinä me olemme mestareita, ainakin jotkut meistä.

En kuitenkaan tarkoita, etteikö koneet tulisi korvaamaan joitakin työtehtäviä kokonaan. Tämäkin on yksi suuri kansakunnallinen ongelma, mihin tarvitaan fiksu ratkaisu kun tämä H-hetki koittaa. Ajatellaan tilanne, missä miljoonien ihmisten työpaikat korvattaisiin roboteilla. Tähän mennessä ainakin ihmisen arvoa laskettu sen yhteiskunnallisesta hyödystä ja ylipäänsä työpanoksesta. Mitä jos tätä ei enää ole? Tällöin valtiot ja ihmiset joutuvat keksimään jonkin muun mittarin sille, miten ihmisen arvoa katsotaan jatkossa. Jos tähän kysymykseen ei tule vastausta, niin se mitä luultavammin tarkoittaa laajaa epäarvoisuutta ihmisten välillä ja sehän tiedetään, että se tietää sotaa.

“The real question is, when will we draft an artificial intelligence bill of rights? What will that consist of? And who will get to decide that?” —Gray Scott

 

Lähteet:

Elon Musk’s Last Warning About Artificial Intelligence

https://www.youtube.com/watch?v=B-Osn1gMNtw

 

Artificial intelligence and its ethics | DW Documentary

https://www.youtube.com/watch?v=Izd2qOgOGQI

 

Benefits & Risks of Artificial Intelligence

https://content.wisestep.com/advantages-disadvantages-artificial-intelligence/

Kommentoi