Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

4 tunnin työviikko



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

4 tunnin työviikko

Tähän kirjaan oli pakko tarttua ihan vaan jo pelkän kansitekstin perusteella. 4 tunnin työviikko – Unohda yhdeksästä viiteen –elämä, Asu missä haluat ja ryhdy uusrikkaaksi.

Uusrikkaan elämä ei kieltämättä kuulostaisi hassummalta ja sen saavuttamiseksi Timothy Ferris kertoo kirjassaan lukuisia keinoja ja ajattelutapoja. Kirja oli suurilta osin kuitenkin melkoista jenkki hehkutushöystöä ja siitä ehkä noin 1/4 kolahti minuun, mutta se ei juuri häirinnyt, kun asian ydin oli vahva. 4 tunnin työviikon sanoma on lyhyesti seuraava: Älä alistu orjaksi, vaan ole oman onnesi seppä! Hyvällä yritysidealla ja ennen kaikkea sen fiksulla automatisoinnilla voit heittää hyvästit 8-16 elämälle ja alkaa tehdä asioita, jotka sinua oikeasti kiinnostavat. Voit maustaa elämääsi myös kaukana kotoa vietetyillä “minieläkkeillä” joilla voit etsiä aina uutta suuntaa elämällesi, oppia uusien taitojen mestariksi ja tutustua vieraisiin kulttuureihin.

Seuraavaksi, olen listannut muutaman pointit jotka kolahtivat eniten minuun.

  • Pyydä ihmisten anteeksiantoa luvan sijaan. Vastauksen odottaminen päätökseen joltain toiselta on helpoin tapa viivästyttää jotain mitä et halua tehdä. Niin pystyt sysäämään vastuun toisten hartioille. Jos toisaalta haluat tehdä jonkin asian, mutta uskot toisten kieltävän sen, tee se silti. Jos vahingot eivät ole katastrofaalisia, voit aina korjata ne tai pyytää anteeksi.
  • Korosta sitä, missä olet hyvä. Älä yritä korjata virheistäsi. Suurin osa ihmisistä on keskivertoa parempia jossain asiassa ja surkeita muissa. Heikkouksien kehittäminen johtaa vain pieniin parannuksiin ja siirryt lähinnä keskiverron tasolle. Keskity vahvuuksiisi, jolloin olet mestari yhdellä osa-alueella. Tee sitä missä olet paras.
  • Varo pelkoa, joka verhoutuu optimismiin. Yksi yleisimmistä tavoista, joilla ihmiset välttelevät muutosta on valeoptimismi. Moni ajattelee, että ajan myötä asiat paranevat. Jos olet onneton, käytät optimismia todennäköisesti tekosyynä olla tekemättä muutoksia.
  • Aseta epärealistisia ja yliampuvia tavoitteita. Moni ihminen on epävarma ja tavoittelee ”kohtuullisia” asioita. Näin ollen kilpailu alhaisimmilla tasolla on myös kovinta. Korkealle asetetut tavoitteet ovat helpommin saavutettavissa, koska pienempi joukko tavoittele niitä.
  • Unohda ajanhallinta ja keskity tulosten saavuttamiseen. Ajanhallintavinkit usein neuvovat, miten tehdä enemmän töitä päivässä. Suurella työmäärällä vain usein vältellään vaikeiden asioiden hoitamista. Parempi tapa toimia on hoitaa ikävät asiat ensin pois.
  • Lakkaa odottamasta eläkeikää vaan järjestä itsellesi minieläkkeitä pitkin työuraa. Ferriss lanseerasi kirjassaan termin minieläke. Tämä ei tarkoita, että lukijoiden pitäisi olla lähellä eläkeikää vaan, että nautitaan elämästä jo työikäisinä. Otetaan siis vapaata tai hoidetaan työt etänä esimerkiksi ulkomailta. Kirjassa esiteltiin tapa matkustaa juuri niin kuin minä haluaisin. Mieluiten tutustuisin maahan ja kulttuuriin ajan kanssa samassa paikassa pidempään asuen.
  • Tunnista mitkä 20% syistä johtavat 80%:iin seuraamuksistasi. Paretonin lain mukaan 20% syistä johtaa 80%:iin seuraamuksista. Esimerkiksi: 80% tuloksista syntyy 20%:sta vaivannäöstä ja käytetystä ajasta. 80% yrityksen tuloksesta on peräisin 20%:sta tuotteita ja asiakkaita. Kysymys kuuluukin: Mitkä 20% syistä aiheuttavat 80% ongelmistani ja pahasta olostani? Mitkä 20% syistä tuottavat tulokseksi 80% toivotuista seurauksista ja onnesta?

Tässä on pohdittavaa paljon ainakin omalla kohdallani. Välillä tuntuu, että koko ajan on kiire ja aika ei riitä edes kivoille asioille. Uskonkin, että pienellä aivojumpalla saan pudotettua pois hyödyttömiä tehtäviä ja lisättyä tehokkuutta.

Kirja tarjoaa tarkat ohjeet siihen, miten tällaiseen elämäntyyliin päästään. Vaaditaan järjestelyjä, päättäväisyyttä ja businessidea, joka mahdollistaa minieläkkeet.

 

Entä se neljän tunnin työviikko? No, neljän tunnin työviikkokin on ihan mahdollinen, ainakin hetkellisesti.

Koko juttu on toki omalla kohdallani sellaista pohdiskelua, pidän tämänhetkisestä työstäni sekä elämäntyylistäni mutten toki voi kieltää ettei minua kiinnostaisi tehdä lyhyttä päivää ja nauttia enemmän harrastuksistani. Enkä ole koskaan uskonut sellaiseen mentaliteettiin että nautin elämästä sitten eläkkeellä, vaan olenkin melko ahkerasti pitänyt ns minieläkkeitä ulkomailla matkustellen.

Miten nämä 2 asiaa sitten yhdistettäisiin, sitä en osaa vielä sanoa. Mutta ainakin ajatus kytee tässä taustalla kokoajan. Se mitä se voisi olla olisi toki matkailun, urheilemisen ja ratsastuksen yhdistäminen jollain tasolla. Toki juttu voisi olla jotain myytävääkin minkä voisi puhtaasti etänä tehdä.

 

Suosittelen 4 tunnin työviikon lukemista kovasti, oikeastaan kaikille. Jos ei ole innokas elämäntyyliin heittäytymisestä, loppupuolen luvut voivat olla vähän puuduttavia. Mutta hei, fiksumpaahan voisi olla opetella lukemaan tämän tyylisiä kirjoja vain osittain. 20 % sivuista, 80 % asiasta. Olisi pätenyt tässäkin.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close