Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: 15 hyvää persoonallisuutta ja yksi huono?



Kirjoittanut: Anniina Rantalainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tiimiläisemme Kirill piti Hurmalle tänään, 31.1.2019 pajan 16 persoonallisuutta -testistä, ja tulosten vaikutuksesta tiimimme toimintaan. Olin kuullut aiemmin testistä vain kerran, jolloin Kirill oli käskenyt minun tehdä sen nopeasti lounaan lomassa. Tuolloin tuloksekseni oli tullut viihdyttäjä. Testin tulos oli kuitenkin minusta jo tuolloin erikoinen, ja olen siitä asti ajatellut testin tekemistä uudestaan. Tuskinpa nyt kaiken maailman älyköistä, johtajista, analyytikoista ja diplomaateista minulle olisi napsahtanut juuri viihdyttäjän nakki! Mikä häpeä!

                          Tänään teimme testin toiseen kertaan. Jännitys tiivistyy… Tulos oli jälleen viihdyttäjä. Siis ei helvetti! Olisi nyt tullut edes aktivisti. Vähänkö noloa, jos joskus ammattielämässä täytyy paljastaa olevansa viihdyttäjä. Vai onko?

                          Mistä tässä testissä sitten on kyse? 16 personalities on nettisivu, joka pyörii täysin tämän persoonallisuustestin ympärillä. Sen mukaan ihmisiä on olemassa neljästä eri kategoriasta: analyytikot, diplomaatit, vartijat ja löytöretkeilijät. Nämä sanat kuvaavat paljon: analyytikot ovat järkeviä organisoijia, diplomaatit sovittelevia asiantuntijoita, vartijat ammattimaisia huolehtijoita ja löytöretkeilijät seikkailunhaluisia hetkessä eläjiä. Ja on varmaankin selvää, mitä kategoriaa viihdyttäjä edustaa.

                          Viihdyttäjän kuvaus menee jotakuinkin näin: Viihdyttäjäksi synnytään. Viihdyttäjät ovat absoluuttisen sosiaalisia, nauttivat yksinkertaisista asioista ja pitävät mielellään hauskaa ystäviensä kanssa. Viihdyttäjillä on vahva esteettinen taju, ja he tietävät välittömästi, mikä heitä miellyttää. Viihdyttäjät ovat luonnostaan uteliaita ja tutkivat uusia muotoja ja tyylejä. Viihdyttäjät tietävät, etteivät he ole maailman napa. He ovat tarkkaavaisia ja herkkiä ihmistuntijoita. He ovat avuliaita, ja usein mieluummin välttävät konfliktia kuin kohtaavat sen. He eivät halua olla kritiikin tai draaman keskiössä.

                          Viihdyttäjien vahvuuksia ovat rohkeus, ainutlaatuisuus, esteettisyys, käytännönläheisyys, tarkkaavaisuus ja ihmissuhdetaidot. Heikkouksina viihdyttäjien ominaisuuksista voi mainita yliherkkyyden, konfliktinvastaisuuden, nopeasti kyllästymisen ja sekä keskittymiskyvyn että suunnitelmallisuuden puutteen.

                          Voin samaistua joka ikiseen äsken mainituista piirteistä, paitsi yliherkkyyteen. Ihme kyllä, vaikka olen selkeä viihdyttäjä, olen todella hyvä omien tunteideni hallinnassa ja jopa poissulkemisessa. Käsittelen sellaiset asiat järjellä, joita moni pohtisi tunnekuohuissaan. En reagoi ihmissuhdeongelmiin, stressiin tai innostukseenkaan ehkä niin voimakkaasti kuin ns. ”keskivertoviihdyttäjä”.

                          Sen sijaan, parhaiten tunnistan itsessäni käytännönläheisyyden, ihmissuhdetaidot, nopeasti kyllästymisen sekä suunnitelmallisuuden puutteen. Minusta löytyy siis selkeästi niin viihdyttäjän hyviä kuin huonojakin puolia. Hyvänä esimerkkinä toimii ”roolini” tiimissämme: tykkään siitä, kun teemme hommia käytännössä, mutta meillä on myös hauskaa ja uskallamme heittäytyä välillä leikkimään jotain päätöntä leikkiä. Turhaudun heti, jos asiat eivät etene tarpeeksi nopeasti ja keskittymiskykyni harhailee. Tekemissäni projekteissa näkyy selkeästi suunnitelmallisuuden puute, joko mielettöminä tuurionnistumisina tai järkyttävinä virheinä.

                          Onko se sitten loppujen lopuksi noloa paljastaa olevansa viihdyttäjä? Tavallaanhan termi kuvaa hauskaa, muita ihmisiä ilahduttavaa tyyppiä, jollainen olisi ihana olla ihan aina. Toisaalta mietin edelleen, mitä oikeaa hyötyä viihdyttäjän taidoista minulle on työelämässä…

                          Käytin pajan jälkeen hetken miettiäkseni, millainen ammatti minun tulisi valita itselleni, jotta viihdyttäjän piirteeni pääsisivät kunnolla kukoistamaan. Kaikkeen järkeenkäyvimpiä vaihtoehtoja olisivat tietysti näyttelijä tai muu performanssitaiteilija, TV- tai radiojuontaja, tai hei – juhla- ja tapahtumasuunnittelija! Mitä ihmettä, olenko mä sittenkin ihan oikeilla jäljillä? Olen aina tiennyt, että konttorissa istujaa minusta ei saa tekemälläkään, mutta en ole kunnolla tuntenut omakseni mitään perinteistä viihdetyötäkään. Proakatemia-aikanani olen kuitenkin innostunut koko ajan enemmän ja enemmän tapahtumatuotannosta ja sen monipuolisuudesta. Minua kiinnostaa todella paljon se, miten ihmisiä viihdytetään tyylikkäästi ja laadulla, kuitenkin rentoa ranneliikettä käyttäen. Ja sitähän saan juuri tehdä!

                          Joku voisi ajatella, että tällaiset testit ovat silkkaa huuhaata. Myönnän, ajattelin niin ennen myös itse. Kuinka joku ohjelmoitu testi voisi koskaan kertoa minulle, millainen ihminen olen tai mitä minun tulisi tehdä? Onnekseni olen kuitenkin juuri näistä testeistä saanut tarvittua vahvistusta sille, mitä itse olen aina ajatellut itsestäni. Jos 16 persoonallisuutta -testistä olisi tullut tulokseksi analyytikkomainen arkkitehti, olisin varmaan panikoinut toden teolla: eihän siinä olisi ollut mitään järkeä! Kun tulos oli sellainen, jota ehkä alitajuntaisesti osasin odottaa, vahvisti se taas hieman minäkuvaani ja sitä, mitä kohti haluan pyrkiä.

                          Suosittelen 16 persoonallisuutta -testiä ihan kaikille tehtäväksi. Ei ole mitään väliä, työskenteletkö tiimissä, opiskeletko, oletko kotiäiti tai eläkkeellä – on aina voimaannuttavaa saada itsestään uusia puolia esiin!

Kommentoi